Gündem

Kobanİ Davası: Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 18 siyasetçinin tahliye talebi reddedildi

03 Şubat 2024 16:50

Kobani Davası’nda, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 18 siyasetçinin tahliye talepleri mahkeme tarafından reddedildi.

IŞİD'in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 isim hakkında Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Kobani Davası’nda aylık tutukluluk incelemesi yapıldı.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) yükleyen ara kararda, mahkeme heyeti tutsak siyasetçilerin ve avukatlarının tahliye ve yargılanmanın durdurulmasına dair taleplerini yerinde görmeyerek, reddetti.

Mahkeme heyeti ara kararda, 7 yıllık azami tutukluluk süresini aşan Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel’e dair talepleri de değerlendirdi. Mahkeme heyeti, bu talepleri de yerinde görmeyerek, tahliye taleplerini reddetti. 

Heyet diğer siyasetçilere dair talepleri de ayrı ayrı değerlendirerek aynı dosyada yargılanan başkaca isimlerin adli kontrol uygulamalarını bozduğunu; bu nedenle şu anda tutuklu bulunan siyasetçilerin de “kaçma şüphesi” olduğunu ileri sürerek, tutuksuz yargılanma talebini reddetti. 

TIKLAYIN | Kobani davasında Demirtaş’ın tahliye edilmeme gerekçesi: Serbest bırakıldıktan sonra adaletin iyi idaresine zarar verecek tarzda önlemler alma tehlikesi var

5 bin 267 sayfalık mütalaaya karşı savunma süresi 27 gün

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yapılan protestolar gerekçe gösterilerek eski HDP Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası’nın 26. duruşmasının 2. oturumu sonrası ara karar açıklanmıştı.

Siyasetçi ve müdafilerin esas hakkında savunmalarını hazırlamak için istedikleri makul süreler mahkeme heyeti tarafından kabul edilmezken, siyasetçilerin mütalaaya dair yaptıkları değerlendirmeler “mütalaanın genel hatlarıyla sanıklar ve müdafilerince incelendiği” gerekçesiyle reddedildi. Buna göre, mahkeme, savunma için gelecek celseye kadar süre verilmişti.

Sincan Cezaevi Kampüsü içerisinde bulunan duruşma salonunda 1 Ağustos saat 09.30'da yapılacak duruşmada savunmalara başlanacak.