Çevre

Kirazlıdere Termik Santrali davasında bilirkişi raporu: Kamu yararı yok

11 Nisan 2023 07:23

Çanakkale’de tamamı orman olan alana kurulmak istenen Kirazlıdere Termik Santrali’nin iptali istemiyle açılan davada bilirkişi heyetinden kritik bir rapor geldi. Hafta içinde mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, insan sağlığına ve çevreye ciddi zarar vereceğinden endişe edilen termik santral için “Kamu yararı yok” tespiti yapıldı.

Sözcü’de yer alan habere göre, raporda ayrıca geçmişte alınan ancak süresi kanunen biten ÇED raporunun artık ‘geçersiz' olduğu, üstelik geçmişte alınmış ‘ÇED olumlu raporunun' da mevzuata aykırı olarak lisans verilmeden önce değil, verildikten sonra alındığı uyarısında da bulunuldu.

Çanakkale 2.İdare Mahkemesinin görevlendirdiği bilirkişi heyetinin yazdığı raporda, ÇED olumlu raporu olmadığı halde santrale 2013 yılında EPDK tarafından üretim lisansı verildiği, ÇED raporunun ise 2015 yılında alındığı belirtildi. Mevzuata göre ‘ÇED olumlu' kararı olmadan üretim lisansı verilemeyeceğine işaret edilen raporda, o tarihte verilen ÇED olumlu kararının geçerlilik süresinin dolduğu, planlamanın ‘orman alanlarının korunması ilkesine' aykırı yapıldığı, kamu yararı taşımadığı ifade edildi.