Dünya Basınında Bugün

Kılıçdaroğlu Le Monde manşetinde, Kuzey Akım ipuçları, Çin'den ABD'ye "fren" çağrısı | Dünya Basınında Bugün

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

08 Mart 2023 09:43

T24 Dış Haberler

Çin’in yeni Dışişleri Bakanı Qin Gang, Washington'ın tutumunu değiştirmediği sürece ABD ve Çin'in kaçınılmaz olarak bir çatışmaya sürüklendiğini ifade etti. The Independent gazetesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için ilk sayfasına Tracey Emin’in ikonik eseri, “Kendimle Evlilik”i taşıdı.  ABD istihbarat yetkililerine ulaşan kesin olmayan istihbarat bilgilerine göre, geçen sene Kuzey Akım Boru Hattı'na yapılan saldırının arkasında Ukrayna yanlısı bir grup olabilir. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olduğunun resmen duyurulması Le Monde’un ilk sayfasına taşındı.

8 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Çin’den ABD’ye: Frene bas ya da çatışma riskini al

Çin’in yeni Dışişleri Bakanı Qin Gang, Washington'ın tutumunu değiştirmediği sürece ABD ve Çin'in kaçınılmaz olarak bir çatışmaya sürüklendiğini ifade etti. Qin, Pekin-Moskova dostluğunu güç ve istikrar sembolü olarak nitelerken, ABD ile onun müttefiklerini de gerilim kaynağı olarak değerlendirdi.  Qin, "Eğer ABD frene basmazsa ve yanlış yolda gazlamaya devam ederse hiçbir raydan çıkmayı önleyemez; kesinlikle iki ülke karşı karşıya gelir ve çatışma yaşanır" dedi. 


The Independent | “Kendimle Evlilik”: 8 Mart tablosu

The Independent gazetesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için ilk sayfasına Tracey Emin’in ikonik eseri, “Kendimle Evlilik”i taşıdı. The Independent’ın 8 Mart sayısında Konsort Kraliçe Camilla dahil olmak üzere pek çok kadının yazıları yer aldı.


New York Times | Boru hattı saldırısını çözme girişiminde yeni ipuçları ortaya çıktı

ABD istihbarat yetkililerine ulaşan kesin olmayan istihbarat bilgilerine göre, geçen sene Kuzey Akım Boru Hattı'na yapılan saldırının arkasında Ukrayna yanlısı bir grup olabilir. 

New York Times da ABD'li istihbarat yetkililerinin Ukrayna yanlısı grubun boru hattına saldırdığı ile ilgili istihbaratı incelediğini belirtirken, buna ne kadar güvendikleriyle ilgili bilgi vermedi. 

ABD'li yetkililer, emri Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski veya başka bir üst düzey Kiev yetkilisinin verdiğine dair kanıt bulunmadığını ifade etti.


Wall Street Journal | FED, daha fazla faiz artışı ihtimali üzerinde duruyor

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde sunum gerçekleştirdi. Powell, konuşmasında Fed'in son veriler ışığında enflasyonu kontrol altında tutmak için faizi muhtemelen beklenenden daha fazla artırması gerekeceğini belirtti.


Moscow Times | Kiev, viral infaz videosunda öldürülen Ukraynalı savaş tutsağı olduğu belirtilen kişinin kimliğimi paylaştı

Ukraynalı bir savaş tutsağının Rus askerleri tarafından infaz edildiği görüntüler, dünyada şok etkisi yarattı. 

Sosyal medyada hızlı şekilde yayılan 12 saniyelik videoda, Ukraynalı askerin derin olmayan bir çukurda sigara içtiği, daha sonra "Ukrayna'ya zafer" dedikten sonra otomatik silahlarla infaz edildiği görülüyor. 

Asker vurulduktan sonra bir kişinin Rusça, "Geber s.rtük" dediği duyuluyor. 

Ukrayna, video yayıldıktan sonra infaz edilen askerin isminin Timofiy Mikolayoviç Şadura olduğunu açıkladı. 

Ukrayna ordusu, son olarak Rusya'nın kuşatmaya çalıştığı Bakmut'ta görev yapan Şadura'nın 3 Şubat'tan bu yana kayıp olduğunu belirtti. 

Ukrayna ordusu, "Kahramanımızın intikamı alınması kaçınılmazdır" dedi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski de Şadura'yı infaz eden askerlerin bulunmasını istedi.


Le Monde | Türkiye’de muhalefet Erdoğan’ın karşısında aday çıkarttı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olduğunun resmen duyurulması Le Monde’un ilk sayfasına taşındı. Gazetenin haberinde muhalefet partilerinin cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına Kemal Kılıçdaroğlu ile çıkma kararını haberleştirirken, 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen depremlerin 20 yıllık iktidarı zayıflattığı değerlendirmesinde bulunuldu.


Al Jazeera | İsrail ordusundan Cenin’e baskın: En az altı Filistinli öldürüldü

İsrail ordusu, işgal altında bulunan Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında altı Filistinliyi öldürdü, 26 kişi yaraladı. Filistin devlet televizyonunun haberine göre, İsrail askerleri, mülteci kampındaki baskında henüz kime ait olduğu tespit edilemeyen bir evi kuşattı. İsrailli özel birimler, sivil bir araç ile baskın düzenleyerek evin etrafını sardı. Söz konusu sivil aracı, bir buldozer eşliğinde askeri araçlar takip etti.