Gündem

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Bulgaristan'dan gelen Türklere yönelik sözlerini hatırlatan görüntüleri izletti: Bu video montaj değil

26 Mayıs 2023 21:46

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’daki Balkan Buluşması’nda, Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bulgaristan’dan gelen Türklere yönelik sözlerinin yer aldığı bir video izletti. Kılıçdaroğlu, “Bu, bir montaj videosu değil. Zulme boyun eğmeyen, zorla Türkiye’ye gönderilen, bu topraklara gelen ve bizimle kucaklaşan kardeşlerimiz için edilen sözlerdir. Balkanlar’dan gelen ve bugün kucaklaştığımız soydaşlarımız ile beraber, hatta Sayın Akşener’in ifade ettiği ve gayet açık ve net şekilde, bu toprakların asli sahipleri ile ilgili kullanılan bu sözleri hiç kimsenin unutmasını istemem. Hiç kimsenin unutmaya hakkı yoktur. Hiç kimse, sandığa gittiğinde de bu sözleri asla ve asla unutma hakkına sahip değildir” dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün İstanbul’da düzenlenen Balkan Buluşması’na katıldı. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ülkemizin içinde bulunduğu durum parlak değil. Türkiye’nin buradan çıkması lazım. Bunun için beraber ve birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz koşullar, hangi açıdan bakılırsa bakılsın, bir karamsar atmosfer yaratmış durumda. Ama bizler, Gazi Mustafa Kemal’in öngördüğü çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak için hep mücadele ettik, hiç umutsuz olmadık. Asla umutsuz olmayacağız. Kendi geleceğimizi kendimiz inşa edeceğiz. ‘Balkanlardan gelen yiğitler’ olarak, zaman zaman tanımlanırsınız. Kendi ailemden de söz edeyim; İran’ın Horosan’ından gelip önce Gaziantep’e, daha sonra da Akşehir’e yerleşen, uzun süre orada kalan ve hâlâ bir türbesi olan Seyid Mahmudi Hayrani’nin soyundan geliriz. Siz, Akşehir’e, yani Konya’ya yerleşmişler. Siz batıya gitmişsiniz, biz de doğuya gitmişiz. Sonuçta aynı kökten, felsefeden geliyoruz. Bunu da gittiğim her yerde rahatlıkla ifade ediyorum.

"Bu acılar unutulacak şeyler değil"

Büyük dramlar yaşandığını biliyorum. Anadolu coğrafyasında yaşanan dramların bir benzerinin Balkanlar’da yaşandığını da biliyoruz. Sayın Akşener ne kadar güzel söyledi. Keşke o acılar, sadece öykülerde, sadece annelerin hafızalarında kuşaktan kuşağa intikal eden acılar değil de o acıları bugünkü kuşaklara da hemen hemen her ortamda anlatabilsek. Bunlar yapılmadı ama inşallah bir gün yapılır. Çünkü bu acılar, unutulacak türden acılar değildir. Bu dramlar, sıradan dramlar değildir. En büyük acıları çeken, elbette ki o coğrafyanın, bu coğrafyanın kadınlarıdır. Bugün hâlâ kadınlar, büyük acılar çekiyorlar. Hepimizin ortak görevi, annelerimizi ve kadınları en azından yüceltmek ve onların sorunlarına çözüm üretmek.

Acılardan, dertlerden söz ettik. Son 22 yıldır yaşanan dramdan söz ettik. Sayın Akşener; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi ve babasına yönelik yapılan, bizim çok da kabul etmediğimiz, hatta telaffuz dahi etmekten çekindiğimiz bazı sözcüklerin kullanıldığını da biliyoruz. Bir insan, tarihine saygılı olur, bu ülkenin kurucu aktörü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygılı olur. Bu saygının temelinde bir bağımsızlık ateşi yanar. Bu saygının temelinde kadın ve erkek eşitliği yatar. Bu saygının temelinde bağımsızlık yatar. Bu saygının temelinde özgürlük yatar. Bu saygının temelinde güçlü ve kalkınmış bir Türkiye yatar. Eğer bunları görmezden gelip, doğrudan bir kişiyi hedef alıp, ‘bu ülkenin kurucusuna ne yapar, nasıl yapar da her türlü hakareti yapabilirim’ diye arayış içine girerseniz, kendi ülkenize de tarihine de ihanet etmiş olursunuz. Biz, buna asla ve asla izin vermeyeceğiz. Her ortam ve her yerde Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bu ülke için yaptıklarını hep anlatacağız.”

Erdoğan videosunu izletti

“Acılar çekildiğini biliyorum. Bu acılar, tarihin bir döneminde değil. Balkanlar’dan gelenlerin hâlâ günümüze kadar yansıyan acıları var. Acaba 22 yıldır iktidarda olan, 20 yılı aşkındır iktidarda olan bir kişi, Balkanlar’dan gelen kardeşlerimiz için acaba ne söylemiş” diyen Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın bir videosunu izletti.

Montaj değil

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın Bulgaristan’dan gelen Türklerle ilgili sözlerine ilişkin, “Bu, bir montaj videosu değil. Zulme boyun eğmeyen, zorla Türkiye’ye gönderilen, bu topraklara gelen ve bizimle kucaklaşan kardeşlerimiz için edilen sözlerdir. Balkanlar’dan gelen ve bugün kucaklaştığımız soydaşlarımız ile beraber, hatta Sayın Akşener’in ifade ettiği ve gayet açık ve net şekilde, bu toprakların asli sahipleri ile ilgili kullanılan bu sözleri hiç kimsenin unutmasını istemem. Hiç kimsenin unutmaya hakkı yoktur. Hiç kimse, sandığa gittiğinde de bu sözleri asla ve asla unutma hakkına sahip değildir” diye konuştu.

Atatürk'ün sözlerini anımsattı

Kılıçdaroğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi ve ekonomik iki temel kuralı olduğunu anımsatarak, “Özgürlük, benim karakterimdir’ der. Bayrağımın altında özgürce yaşamak isterim; hiç kimsenin müdahale etmeyeceği, bağımsızlığıma bir şey söylemeyeceği temel bir kuraldır. İkinci bir kuralı daha var; ‘Savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa ekonomik bağımsızlığınızı kaybedebilirsiniz’. İki temel kural. Ekonomik bağımsızlığınız olmadığı sürece siyasal bağımsızlığınızın bir anlamı olmadığını görürsünüz. O nedenle Gazi Mustafa Kemal, ekonomik bağımsızlığı başlatmak için olağanüstü çabalar harcadı ve bu ülkede yumurta satılarak şeker fabrikaları kuruldu” dedi.

“Dünya siyaset tarihine çok güzel bir armağan bırakmış olacağız"

Kılıçdaroğlu, pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, “Oylarımızı kullanacağız ve demokratik yollarla otoriter bir yönetimi değiştireceğiz. Bunu yaptığımız zaman, dünya siyaset tarihine çok güzel bir armağan bırakmış olacağız. Bu armağanı bırakmaya hazır mısınız? Bu armağanı elbirliği ile birlikte bizim tarihimize de bir miras olarak bırakacağız. Kuşaktan kuşağa büyüyen, gelişen, saygınlığı artan bir Türkiye’yi hep beraber yeniden inşa edeceğiz” diye konuştu.