Kültür-Sanat

Kılıç'ın kaleminden Aydınlanma Yolunda Köy Enstitüleri: Neden nitelikli, iyi insan yetiştiremiyoruz?

23 Nisan 2024 15:52

Az Yayıncılık tarafından sunulan "Aydınlanma Yolunda Köy Enstitüleri" adlı araştırma-inceleme kitabı, yazar Fatoş Ekşi Kılıç'ın "Neden nitelikli, iyi insan yetiştiremiyoruz" sorusuyla kaleme aldığı bir eser olarak dikkat. çekiyor. Kitap, Türkiye'nin eğitim sistemindeki eksiklikler ve bu eksikliklerin nedeni olarak gösterilen nitelikli insan yetiştirememe sorusunu ele alıyor.

Yazar, Türkiye'nin hala az gelişmiş ülkeler kategorisinde yer almasını doğru bir eğitim sistemi eksikliğine bağlıyor ve Köy Enstitüleri'nin bu eksikliği giderme potansiyeline odaklanıyor. Kitap, Türk eğitim tarihindeki süreçleri, özellikle de Köy Enstitüleri'nin kuruluşundan kapanışına kadar olan dönemi detaylı bir şekilde inceliyor.

Kitap hazırlık sürecinde yaklaşık üç yıllık bir zaman diliminde 160'tan fazla kaynak kullanılarak derlenmiş. Ayrıca, Köy Enstitülü öğretmenler ve öğretmenlerin çocuklarıyla yapılan görüşmeler de içeriğe renk katmış.

Kitap, Köy Enstitüleri'nin sıradan bir okul olmadığını, geniş kapsamlı bir sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınma amacı taşıdığını ve evrensel boyutta nitelikli insan yetiştirme modeli sunduğunu vurguluyor.