Dünya

Kenya'da tarikat lideri 191 cinayetle suçlandı

07 Şubat 2024 11:45

T24 Dış Haberler

Kenya'da bir tarikat lideri, ülkenin doğusundaki uzak bir ormanda sığ mezarlarda gömülü 400'den fazla ceset bulunmasının ardından cinayetle suçlandı.

Hayatta kalanlar ve kurbanların aileleri Paul Mackenzie'nin müritlerini "İsa'yı görmeye gitmek" için oruç tutmaya çağırdığını söyledi. Mackenzie mahkemede suçsuz olduğunu savundu.

Mackenzie halihazırda suçlandığı terör eylemleri, çocuklara zulüm ve işkence suçlarını da reddetti.

Polis ve savcılar, aç bırakmanın yanı sıra bazı kurbanların boğulmuş, nefessiz bırakılmış ya da künt cisimlerle dövülerek öldürülmüş olabileceği şüphesi üzerinde durdu. 

Tarikattan 30 sanık, 191 kişiyi öldürmekle suçlandı.

Hayatta kalanlardan biri BBC'ye, Mackenzie ile karşılaşması halinde ona ne söyleyeceği sorulduğunda "Ondan hala korkuyorum" dedi. Dört çocuk annesi 29 yaşındaki kadın "Onunla hiç karşılaşmak istemiyorum" dedi.

Başlangıçta yalnızca ibadet etmeye ormana gidip evlerine geri dönen insanların, 2022'nin sonlarından itibaren, ayrılmalarına izin verilmediği öne sürüldü.

Ormana son kez gittiğinde dördüncü çocuğuna iki aylık hamile olduğunu ve orada zorla tutulduğunu anlatan bir tanık, kadınların gardiyanlar tarafından defalarca tecavüze uğradığını söyledi.

"Vaazlar durdu. Artık öğretilerle işimizin bittiğini, sadece İsa ile tanışmayı beklediğimizi söylediler. İlk başlarda ormandakilere sabahları yarım bardak çay ve bir dilim ekmek veriliyordu. O gün için hepsi buydu. Ancak bir süre sonra, artık yiyecek ya da su da verilmeyeceği söylendi. Gardiyanlar yemek yemek için mola verdiklerinde gizlice çalılıklara girip yabani meyveler toplayarak besleniyorduk. Yerden su topluyor ve ellerimizden içiyorduk. İki arkadaş sessizce kaçma planı yaptık" 

Kazılan mezarlardan çıkarılan 400 ceset yakınlarıyla DNA eşleşmesi yapılması için morga gönderildi. 

Tarikat tarafından annelere bebeklerini emzirmemeleri, böylece onların da "İsa'ya gitmeleri" konusunda baskı yapıldığı anlatıldı. Bu şekilde çocuklarına yemek vermeyi bırakan birçok ebeveyn olduğu da doğrulandı.

Tarikat, modern tıbbın aleyhinde vaaz vererek üyelerini çocukları aşılamamaya çağırdı.