Gündem

"Kaymakamlık makamında doğum günü kutlaması" haberini yapan gazeteci beraat etti

"Bu davanın da tüm diğer meslektaşlarımızın da haber alma kısmındaki cesaretlerini artıracağına inanıyorum"

05 Mart 2024 15:06

Tunceli’nin Çemişgezek ilçe Kaymakamı Önder Koç'un kaymakamlık makamında yapılan doğum gününü haberleştirdiği için yargılanan gazeteci Serkan Gürtürk, beraat etti.

Tunceli’nin AKP’li Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız, ilçe kaymakamı Önder Koç'un doğum gününe özel pasta yaparak kaymakamlık makamında kutlama yaptı. Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Haber Ayrıntı Gazetesi imtiyaz sahibi Serkan Gürtürk, kaymakamlık makamında doğum günü kutlamasını haberleştirdi.

Haber sonrasında kaymakamın şikayeti üzerine Çemişgezek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ''haber kaldırılmadığı'' gerekçesiyle gazeteci Gürtürk'e 10 bin 31 lira idari para cezası kesildi. Bu karara itiraz edilmesi üzerine açılan davada Mahkeme, Gürtürk'ün beraatine karar verdi.

Eleştiri sınırları içinde

Mülki amir, siyasetçi ve ünlülerin, kendileri hakkında yapılan haberlere karşı hoşgörülü olmaları gerektiğini vurgulayarak önemli bir karara imza attı. Mahkeme gerekçesinde, mevcut yargı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına atıfta bulunarak, ele alınan haberin güncel ve hakaret içermeyen, eleştiri sınırları içinde olduğunu belirtti. Uluslararası basın hukuku ilkeleri göz önünde bulundurulduğunda, bu tür haberlerin kamuoyunun haber alma hakkı ile basının haber yapma özgürlüğüne öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti.

Mahkeme, söz konusu haberin kişilik haklarını ihlal etmediğini, gerçek ve güncel olduğunu, Sulh Ceza Hakimliği'nin erişimi engellemesine rağmen, içeriğin kişilik hakkını zedelemediğine kanaat getirdi. Sanık Serkan Gürtürk'ün, haberin kaldırılması talebiyle ilgili maili almadığını savunduğu ve haberdar olur olmaz haberi siteden kaldırdığı, bu durumun savunmasına itibar edilmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme, aksi bir kararın basın özgürlüğünü zedeleyeceğini, basın mensuplarının cezalandırılma korkusu olmadan haber yapma ve kamusal yöneticileri eleştirme özgürlüklerinin korunması gerektiğini vurguladı.

Yapılan yargılama ve vicdani kanı sonucunda, atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığına karar veren mahkeme, sanık Serkan Gürtürk'ün beraatine hükmetti.

"Mahkemelerde bu tür davalardan yargılanıyoruz"

Mahkeme kararını değerlendiren Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyet Başkanı Serkan Gürtürk; ''Ben özellikle bunu şuradan ifade etmek istiyorum; bu tür trajikomik konular, olaylar, toplumun önünde boy gösteren mülki amirlerin, siyasilerin gazetecilerle yaşamış oldukları bu olumsuz tavırları kamuoyunun vicdanına bırakıyorum çünkü bu tür basit haberlerden dolayı bizleri ve gazeteci arkadaşlarımızı zaman zaman dava ediyorlar. Mahkemede bu tür davalardan yargılanıyoruz. Bizler Türk Adaletinin vermiş olduğu bu karara saygı duyuyoruz. Bu davanın da tüm diğer meslektaşlarımızın da haber alma kısmındaki cesaretlerini artıracağına inanıyorum'' dedi.