Gündem

Kaydı başka ilde olan göçmenlere yönelik çalışmalar genişliyor

24 Temmuz 2019 12:04

Elvan Yılmaz

Çorum Valiliği, 'düzensiz göçle' mücadele çalışmaları çerçevesinde ‘geçici koruma’ kapsamında olmakla birlikte, Çorum ilinde kaydı olmayan, Irak ve Suriye uyruklu yabancıları kayıtlı bulundukları illere gönderme çalışmaları başlattı.

Çorum Valiliği'nin bu yönde çalışma sürdürdüğü belirtilirken, hiçbir ilde kaydı bulunmayan Irak ve Suriyeli uyruklu göçmenlerin ise, sınır dışı edilecekleri öğrenildi. Daha önce İstanbul Valiliği de benzer bir açıklama yaparak, geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul ilinde kaydı olmayan Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre vermişti. 

Çorum merkezde şu anda, 15 bin civarında yabancı uyruklu kayıtlı göçmen bulunduğu öğrenilirken, kayıtsız yabancı uyrukluların sayısının tam bilinmediği, valiliğin konuyla ilgili çalışma başlattığı, tespit edilenlerin sınır dışı edileceği bilgisine ulaşıldı.

Iraklılar Suriyelilerden fazla

Çorum’da Iraklı mülteci sayısı Suriyeli mülteci sayısından katbekat fazla olduğu ifade ediliyor. İlde 15 bin kayıtlı mülteciden sadece 2 bine yakınını Suriyelilerin oluşturduğu kaydedilirken, diğerlerini Iraklılar teşkil ediyor.
Çorum Valiliği'nin çalışmaları sonunda tespit edilecek yabancı uyruklu mültecilere, Çorum’u terk etmeleri için süre verilecek, bu süre içerisinde terk etmeyenler, şehir dışına çıkarılacak.  Ayrıca, ilimiz otogar ve tüm ulaşım vasıtalarında denetlemelerin yapılarak, ‘Yol İzin Belgesi’ kontrolleri sürekli yapılacak olup, geçerli belgesi olmayan geçici koruma kapsamındaki mülteciler geri gönderilecek.

1700 aile gıda yardımı alıyor

Çorum’da ikamet eden mülteci ailelere Çorum Belediyesi Sosyal Yardımlaşma İşleri Müdürlüğü tarafından gıda yardımı yapılıyor.

Belediye Sosyal Yardımlaşma İşleri Müdürlüğünün Çorum’da kayıtlı ‘bin yedi yüz’ aileye belirli aralıklarla gıda yardımında bulunuyor.