Çevre

Katil kedicikler: Risk altında olan 2 bin türü yiyorlar

Kediler dünya çapında 981 kuş türü, 463 sürüngen ve 431 memeli yiyor.

13 Aralık 2023 14:59

T24 Çevre

9 bin yıl önce evcilleştirildikten sonra ev kedileri Antarktika hariç tüm kıtalara yayıldı. Nature Communications'da yayınlanan bir makalede araştırmacılar, kedileri "dünyadaki en sorunlu ve istilacı türler arasında" olarak tanımladı. 

ABD'deki Auburn Üniversitesi'nden Christopher Lepczyk liderliğindeki araştırmacılar makalede, "Çalışmamız, dünyanın en başarılı ve en yaygın istilacıların yırtıcı alışkanlıklarına ışık tutuyor" diye yazdı.

Kedilerin yemek menüsünde kuşlar, memeliler, böcekler ve sürüngenler yer alıyor. Toplamda kediler 981 kuş türü, 463 sürüngen ve 431 memeli yiyor; bu da tüketilen türlerin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturarak türlerin korunma kaygısını yaratıyor. Kedilerin, ayrıca 119 böcek türü ve 57 amfibi ile de beslendikleri tespit edildi.

Kedilerin ayrıca Yeni Zelanda'nın Stephens Island Rockwren'i ve Yeni Zelanda bıldırcını da dahil olmak üzere, artık vahşi doğada nesli tükenmiş olan türleri yedikleri de açıklandı. Bunların yaban hayatı üzerindeki etkileri Yeni Zelanda'da şiddetli tartışmalara yol açarken, politikacılar onları tamamen yok etmeye yönelik kampanyalar üreterek, çocukları vahşi kedileri vurmaya teşvik eden tartışmalı yarışmalar düzenledi. 

Yalnızca Avustralya'da kedilerin her yıl 300 milyondan fazla hayvanı öldürdüğü bildirildi ve kedilerin kapalı mekanlarda tutulması çağrısında bulunuldu. Bazı yerlerde kedi karantinaları uygulandı. Almanya'nın güneybatısındaki Walldorf kasabasında, o dönemde üreyen tepeli tarla kuşlarının nesli tehlike altında olan popülasyonunu korumak için insanlara bahar aylarında kedilerini üç ay boyunca kapalı tutmaları emredildi.

Önceki araştırmalar, evcil kedilerin yerli yaban hayatı üzerindeki "büyük ölçekli olumsuz etkileri" konusunda harekete geçmek gerektiğini öne sürmüştü. Çalışma, bilinen kuşların yaklaşık yüzde 9'unun, bilinen memelilerin yüzde 6'sının ve bilinen sürüngen türlerinin yüzde 4'ünün kediler tarafından yenildiğini ve onların atıştırmalık konusunda seçici olmadıklarını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, "Kediler büyük ölçüde mevcut olanı yiyor" diye yazdı. 

Kraliyet Kuşları Koruma Derneği'nden (RSPB) bir sözcü şunları söyledi: "Çabuk açılan tasmaları kullanmamak ve kedileri gece boyunca içeride tutmak, yakaladıkları yabani kuşların ve diğer yabani hayvanların sayısını azaltmanın basit yollarından olabilir. Ultrasonik cihazlar da aynı zamanda kedilerin bahçede geçirdiği zamanı azaltmanın zararsız ama etkili bir yolu olabilir."

İngiliz Ornitoloji Vakfı'ndan (BTO) Mike Toms, çalışmanın "serbest dolaşan kedilerin yaban hayatı üzerindeki etkilerine ilişkin hoş karşılanan ve çok ihtiyaç duyulan küresel bir değerlendirme" sağladığını söyledi.