Dünya

#kategate: Galler Prensesi'nin kanser olduğunu açıkladığı video ters etki yarattı; komplo teorileri daha da yaygınlaştı

26 Mart 2024 08:21

T24 Dış Haberler

Galler Prensesi Kate Middleton, kanser olduğunu açıkladığı videosunun spekülasyonlara son vereceğini ummuş olabilir, ancak son günlerde yapılan paylaşımlar açıklamanın beklenenin tam tersi etki verdiğine işaret ediyor. 

The Guardian'ın aktardığına göre uzmanlar için ise bu trend, internetteki komplo teorilerinin ve onları yayanların dayanıklılığı sebebiyle paylaşımların artarak devam etmesi şaşırtıcı değil. 

Kate hakkında kanıtsız teoriler sunan sosyal medya paylaşımları ve internet sitelerinde kullanılan #kategate hashtagi, cuma günkü Kensington Sarayı videosundan sonra daha çok kullanılır hale geldi. 

BrandMentions verilerine göre büyük sosyal medya platformlarında #kategate hastaginden pazar günü 400 kez söz edildi. Daha önce bir günde görülen zirve 373 idi.

Kate'in görüntülerinin manipüle edildiğini iddia eden bir TikTok paylaşımı, pazar gününden bu yana 200 bin defa izlendi. BBC, Kate'in videosunu kendilerinin çektiğini doğrulamıştı.

Warwick Üniversitesi'nde felsefe profesörlüğü yapan ve komplo teorileri konusunda uzman olan Quassim Cassam, komplo teorilerinin onları yalanlayan kanıtlardan beslenmesinin alışılmış bir durum olduğunu söyledi. 

Cassam, "Durdurulamazlar çünkü onlara karşı kanıtlar komplonun bir parçasıymış gibi gösterilir. Bu yüzden çok dirençlidirler" diye konuştu.

Kate Middleton, uzun süre halk arasında görünmemesinin komplo teorilerine neden olmasının ardından geçen cuma günü bir video açıklama yaparak kanser olduğunu duyurmuştu.

Kate hakkındaki paylaşımlarda sıkça Watergate Skandalı'na ithafen #kategate ifadesi kullanılıyor.