Gündem

Karar yazarı Taşgetiren: İsveç–Finlandiya gündemi hiç olmamış olsaydı, bizi rahatsız eden meseleleri gündeme taşımayacak mıydık?

01 Temmuz 2022 08:44

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, iktidarın  İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini kabul etmesi hakkında, " Biz İsveç – Finlandiya gündeminden istifade ederek NATO gündemine bir başka şeyi, yani, bizim NATO üyesi diğer ülkelerden zaten gelmekte olan, diyelim “teröre arka çıkmak” problemini getirmek istiyoruz. Soru şu: İsveç – Finlandiya gündemi hiç olmamış olsaydı, biz zaten bizi rahatsız etmekte olan meseleleri gündeme taşımayacak mıydık?" yorumunu yaptı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan hangi platformda, Türkiye’den yola çıkarken seslendirdiği problemleri gündeme getirdi de hangisinden hangi sonucu aldı?" diye soran Taşgetiren, “NATO bir güvenlik örgütü ve bazı NATO üyelerinin Türkiye’nin güvenliğine yönelik tehditleri kimi zaman koruyup – kollayan, kimi zaman kurgulayan, kimi zaman kaygılarımızı ıskalayan ve bizi isyan ettiren” tutumları asıl sorunlar olarak öylece duruyor orda. Türkiye’nin terör örgütü olarak nitelediği yapılara koruma – kollama sağlayan ülkeler İsveç ve Finlandiya’dan mı ibaretti ki, onları hizaya getirince zafer kazandığımızı düşünüyoruz?" ifadelerini kullandı.

Taşgetiren, "Belli ki güvenlik kaygılarımız -hadi yeterince diyeyim- yansımıyor NATO bünyesindeki paydaşlarımıza. Mesela Yunanistan’la ilişkilerimiz en azından bizim cenahımızdan “rest çekme” modunda ilerliyor ve gerilimin özü “güvenlik tehdidi” ile ilgili. Onun bir boyutunda da NATO’nun patronu diye nitelenebilecek olan Amerika var. Madrid zirvesinin son gecesinde NATO – AB karması çerçevesinde Rum yönetimi de araya sıkıştırılmış mesela. Türkiye’nin Rum yönetimine ilişkin rezervleri katakulliye getirilmiş. En başta Rum yönetiminin AB’ye Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen tam üye olarak alınması gibi" dedi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.