Gündem

Karar yazarı Taha Akyol: Ankara diplomatik ve insani olarak Filistin’i desteklemeli ama ölçüsüz davranışlarla üzerine düşmanlık çekmekten sakınmalı

15 Ekim 2023 09:29

Karar yazarı Taha Akyol, İsrail-Filistin savaşına ilişkin olarak, "Ankara diplomatik ve insani olarak Filistin’i desteklemeli ama ölçüsüz davranışlarla üzerine düşmanlık çekmekten sakınmalı, hiçbir ülkeyle kavga etmemelidir. Geçen on yıldan bu ders alınmış olmalı." dedi.

Akyol bugünkü köşesinde şu ifadeleri kullandı: 

"Yahudi ve faşizm kelimelerinin bir araya gelmesini birçok kimse yadırgayabilir. Nitekim Yahudilerin İkinci Dünya Savaşı’nda faşizm kurbanı oldukları bir gerçektir, vahim, feci bir gerçek.

Fakat faşizmi yaratan siyasi ve zihnî faktörler gerçekleştiğinde Yahudilerden de faşist rejimler çıkabileceğinin somut kanıtı; aşırı sağcılarla dincilerin kurduğu Netuhyahu hükümeti ve Gazze’de uyguladıkları devlet terörüne dayalı “etnik temiz”liktir.

Naziliğin çağımızda tekrarı mümkün değildir. Ancak Nazi tarzı zulümler icra edilebiliyor. Bunun baş aktörü uluslararası hukuku çiğneyerek yerleşik halkı askeri güçle sürgün eden, bu yolla sınırlarını genişleten, kadın ve çocuk öldürmekten sakınmayan İsrail’dir.

Hamas’ın sivillere saldırması elbette terördür. Fakat Hamas’ın eylemsiz durduğu iki yılda İsrail barışı kabul etti mi, “yerleşim” cinayetlerini durdurdu mu?! Hayır!

Hakemlik yapması gerekirken İsrail’e kayıtsız destek veren ABD suç ortağıdır."

Yazının tamamını okumak için tıklayın