Gündem

Karar yazarı Ocaktan: Meydanlarda ağır sözlerle parmak salladığımız ülkelerin kapılarına gidip, avuç açarak para bulmaya çalışıyoruz

12 Aralık 2022 08:36

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Samsun'da yaptığı konuşmada, “emir alan değil, emir veren bir ülke olduk” sözleri hakkında, "Trajik bir durum ama meydanlarda ağır sözlerle parmak salladığımız ülkelerin kapılarına gidip, kelimenin tam anlamıyla avuç açarak para bulmaya çalışıyoruz. “Emir alan, emir veren ülke” kavramını şu anda yaşadığımız talihsiz görüntü ile okuduğumuzda, doğrusu hüzün verici bir fotoğraf ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Ocaktan, "emir veren ülke” ifadesi cümlede çok fiyakalı duruyor, eğer kendinizi kaptırırsanız uçuşa geçer hamasetin dibini bulursunuz. Ama yolun bir yerinde hamaset rüzgarı bitince yere çakılırsınız. Ayrıca bu ‘emir alan, emir veren ülke’ tanımlarının uluslararası ilişkilerde artık bir karşılığının olmadığının da altını çizmek gerekiyor. Kuşkusuz özellikle İslamcı kesimlerin ve solcuların hala bu retorik üzerinden siyaset yapıyor olmaları, Türkiye adına gerçekten talihsiz bir durum. Çerçeveyi biraz daha genişlettiğimizde bütün Müslüman ülkelerin de aynı retorik hastalığı ile malul durumda olduğunu görürüz" diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın...