Gündem

Karar yazarı Ocaktan: Batılıların bizim hukukumuza aklı ermez!..

25 Eylül 2023 09:30

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, 2022 yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin 0,42 puanla 140 ülke arasından 116. sırada yer aldığına işaret ederek, "Bu ülkede vicdanları yaralayan hukuk faciaları, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere hazır bekletilen ‘hukuk devleti’ sloganlarından daha gerçekçi… Bu yüzden de Amerika dahil bütün demokratik ülkeler, Türkiye’deki hukuk sisteminin nasıl işlediğine bir türlü akıl erdiremiyorlar… Ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Batılılarla aynı kanaatte değil ve Türkiye’de hukuk olmadığını söyleyenlere de çok kızgın" dedi.

Batının, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile başlayan yeni yönetim modelimizin 'faziletini' kavramakta güçlük" çektiğini söyleyen Ocaktan, köşesinde şu sözleri kullandı:

"Oysa biz başka bir evrene taşındık ve devletin bütün kurumlarını tek elde topladık. Onlar hala bizden, Batılı demokrasilerde olduğu gibi ‘hukukun üstünlüğü’nün esas alındığı, ‘kuvvetler ayrılığı’ ve ‘denge-denetleme’ prensiplerinin hakim olduğu bir demokratik sistem bekliyorlar…

PKK’ya ve FETÖ’ye yardım ve yataklıktan tutuklu bulunan Amerikalı rahip için Erdoğan 2021’de aynen şu ifadeleri kullanmıştı: 'Bu fakir bu görevde olduğu sürece o teröristi (Rahip Brunson) alamazsınız.' Ama sonra, dönemin ABD Başkanı Trump’ın zehir zemberek mektubunun ardından Rahip Brunson özel uçakla memleketine uğurlanmıştı.

Galiba bu Batılılar bizi hiç anlayamayacaklar, gerçi biz de kendimizi anlayamıyoruz ama şimdilik ‘büyük devlet’ hayalleri kurmaya ve ‘hukuk devleti’ olduğumuz hikayesine inanmaya devam ediyoruz. Umarız çok geç olmadan, kendi kendimizi kandırmak için icat ettiğimiz küçük masallarımızdan vaz geçip, bir gün hepimizin bağımsız ve tarafsız yargıya ihtiyacımız olabileceğinin farkına varırız."

Yazının tamamı için tıklayın