Gündem

Karar yazarı Ocaktan: Başkalarının hayatlarını karartacak iftiralar atmak ne yazık ki Müslüman insanların ahlak kriteri içinde yer almıyor

26 Haziran 2023 08:51

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Türkiye dahil günümüz Müslüman toplumlarında "ahlak" kavramının sadece belli cinsel eylemler ve bireysel davranışlarla sınırlandırıldığını belirterek, "Mesela İslam ülkelerindeki dindar insanlar, hukuksuzluklara ve adaletin terazisinin yanlış tartmasına ahlakın penceresinden bakma ihtiyacı hissetmemektedirler. Ahlakın sadece belli ritüellerden ibaret olduğunu zanneden anlayışa göre, kadınların, çocukların istismar edilmesi, haklarının gasp edilmesi de ahlakın kapsama alanı içinde değildir.

Aynı şekilde dindarlar açısından yalan söylemek, özellikle de siyasi alanda muarızlarının önünü kesmek için yalan söylemekte bir beis yoktur. Yine başkalarının hayatlarını karartacak iftiralar atmak ya da itibar suikastında bulunmak, ne yazık ki Müslüman insanların ahlaki kriterleri içinde yer almamaktadır" dedi.

Ocaktan, yazısında, dinin şeffaflık ve hesap verebilir olmayı öğütlediğini kaydederek, "Bu yüzdenden de ahlaki değerleri yok saymak insani değerlerimizi ve yaratılış misyonumuzu kaybetmek kadar tehlikelidir.

Tarihi tecrübeler göstermiştir ki büyük devletlerin siyasi hakimiyetleri çökmeden önce ahlakları çökmüştür. Bu tür durumlarda devletler, imparatorluklar elbette bir anda çökmezler, ancak ahlaki yozlaşma giderek derinleştikçe akıbet kaçınılmaz hale gelir" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...
https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/ahlaki-yozlasma-derinlestikce-ozgurluk-kaybeder-1596835