Gündem

Karar yazarı Kiras: Dindar bir sanatçıyı tekfir etmek, aleyhinde linç kampanyası düzenlemek savunulabilir bir tepki tarzı gibi görünmüyor

20 Eylül 2022 10:46

Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, Mohsen Namjoo'nun hedef gösterilmesine ilişkin olarak, "Dindar bir sanatçıyı tekfir etmek, aleyhinde linç kampanyası düzenlemek savunulabilir bir tepki tarzı gibi görünmüyor." yorumunu yaptı. 

Kiras yazısında, "ı" düşüncesini dile getirdi.

Kiras şu ifadeleri kullandı: 

"İranlı müzisyenin ayetleri şarkı yaptığı, kutsal kitabımızla alay ettiği, zındık ve hatta kafir olduğu ilan ediliyor, acımasız bir linç başlatılıyor. Şarkının içinde ayet tilavetine yer vermesi gerçekten birçoğumuz için yadırgatıcı bir deneme. Çünkü birtakım sınırları aşan bir girişim. Bunun için eleştirilmesi ve hatta yerilmesi dinleyicisinin de toplumun da hakkı kabul edilebilir. Ancak linç, tekfir ve yasaklama kampanyaları kabul edilemez.

Bir kere Namjoo eğlence müziği yapan biri değil, sahnesinde göbek atılmıyor. Derin bir duygu dünyasının ve fikir çilesinin ifadesi eserleri. İkincisi, bir müzisyen ve şair gözüyle Kur’an-ı Kerim’e nasıl baktığını şöyle anlatıyor: “Bariz kutsal içeriğine ek olarak, ilahi kelamın mucizevi ve şiirsel ritimlere de sahip olduğuna, bunun da çağlar boyunca benim gibi müzisyenleri ve şairleri cezbettiğine dikkat çektim.”

Bir anlamda bu çağın insanına bu çağın müzik anlayışı içerisinde çağlar ötesinin mesajlarını iletmek şeklinde bir misyona talip olduğunu ileri sürüyor sanatçı. Akif’in “Doğrudan doğruya Kuran’dan alıp ilhamı / Asrın idrakine anlatmalıyız İslam’ı” diye ifade ettiği anlayış değil mi bu?

Elbette iyi niyetle de olsa kullandığı bu yöntemi ve ortaya çıkan sonucu beğenmeyebiliriz, uygun görmeyebiliriz, eleştirebiliriz. Ama dindar bir sanatçıyı tekfir etmek, aleyhinde linç kampanyası düzenlemek savunulabilir bir tepki tarzı gibi görünmüyor."