Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: Hükümet, ücret zamlarını enflasyon yaratarak karşılayacak

30 Haziran 2023 08:48

Karar yazarı İbrahim Kahveci, yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele yerine dış kaynak teminine odaklandığını belirterek"Emekliye ve memura verilen zamlara karşılık bütçenin bir dengeye oturması ilk amaç olabilir. Bu nedenle seçimlerde verilen ücret artışı vaatlerinin büyük kısmının derhal enflasyon yolu ile geri alınması hedeflenmiş oldu" diye yazdı.

Yıl sonu enflasyon yüzde 100'e yaklaşabilir

İbrahim Kahveci, ücretlere yapılan ara zamların enflasyona karşı koruyamayacağına dikkat çekerek "Verilen maaş zamları yüzde 30 seviyelerinde kalırken sadece kurlarda bir aylık artış bu oranın üzerine çoktan çıktı bile. Bu demektir ki, şu anda yüzde 40’larda seyreden enflasyonun sonbahara doğru yüzde 60’lara çıkması ve yıl sonuna doğru belki de yüzde 80-90’lara çıkması beklenebilir" değerlendirmesini yaptı.

Kahveci yazısında emekliye ve memura verilen ücret zamlarına karşılık Bütçe’nin gelire ihtiyacı olduğunu ve bu gelirin önemli kısmının enflasyon yolu ile alınmaya çalışılacağını aktardı.

Merkez Bankası'nın beklentilerin altında bir faiz artırımı gerçekleştirmesiyle dolar kurununun hızla 26 lirayı geçtiğini hatırlatan Karar yazarı,  "Merkez Bankası faizi çok düşük oranda artırarak adeta kurlarda yükselişe zemin hazırladı. Hatta yetmedi ihracatçılardan gelen dövizden piyasaya vermezken ek olarak piyasadan döviz alımına da geçti." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın