Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: Asgari ücretli özellikle başkanlık sistemi geldiğinden beri eziliyor

"Son üç ayda sanayi sektöründe 226 bin kişi işini kaybetmiş durumda, durum ciddi"

29 Aralık 2023 08:10

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, 2024 yılın için 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücretin Başkanlık Sistemi geldiğinden beri eridiğini kaydederek, "2016 yılında yıllık ortalama açlık sınırı 1.395 lirayken asgari ücret 1.301 liraydı. Yani yüzde -7,2 oranında açlık sınırının altında yıllık bir ücret vardı. 2023 yılında ise ortalama açlık sınırı 11.520 lira ederken ortalama asgari ücret 9.955 lira ile açlık sınırının yüzde -15,7 altında gerçekleşmiş.

Hem reel dolar bazında hem de gıda fiyatları ve açlık sınırı bazında asgari ücrette bir artış değil, tersine bir gerileme yaşanıyor. İyi ama iktidarın oy oranında bir değişiklik var mı? Elbette hayır... Erdoğan taş gibi yüzde 52 oy oranını hiç kaybetmiyor" diye yazdı.

Son 3 ayda sanayi sektöründe 226 bin kişinin işini kaybettiğini belirten Kahveci, "Durum ciddi. Önümüzdeki dönemde hizmetler sektöründe de istihdam kaybını göreceğiz.

Talebin düştüğü, faizlerin yükseldiği bir dönem yaşayacağız ve işletmeler açısından zor bir süreç yaşanacak. Kısaca bu dönem ücretin seviyesi değil, ücretin kendisini alabilmenin önemli olacağı bir dönem olacak. Hesabınızı ona göre yapın, çünkü seçmen kriz ve fakirliği hiç dikkate almadı ve adeta maliyet ödemeyi istedi. Doğal olarak şimdi hesap geldi ve ödenmeyi bekliyor" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...