Politika

Karar yazarı: Erdoğan istemezse, kimse uzun süre parlamenter sistem bahsi açamaz 

19 Haziran 2023 08:17

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, muhalefetin en büyük vaatlerinden biri olan güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş konusunda "Erdoğan kazandığı için sistem tartışması gerçekten açılmamak üzere kapanmış mı oldu? Buna evet demek hâlâ mümkün değil. Ancak, mevcut muhalefet kombinasyonuyla sistemi değiştirmek artık seçenek dışıdır" yorumunu yaptı. 

Karaalioğlu, "Parlamenter sistem meselesi ‘açılmamak üzere kapandı’ mı?" sorusuna yanıt aradığı yazısında şunları kaydetti:

"Erdoğan’ın elinde sistem tartışmalarını ‘gerçekten’ geride bırakacak imkan ve bu imkanı kullanacak beş yıllık uzun bir süre vardır. Geçmiş döneme dair eleştirileri sandıkta kapanmış bir konu olarak görmeyip, bugün ekonomide yaptığı gibi bütün problemli alanlarda tutum ve politika değişikliğine giderse; yani demokrasi ve rasyonalite dozunu artırırsa başkanlık sisteminin prestiji ve kalıcılığı adına büyük bir adım atmış olur. Zaten bazı eksikleri olduğunu kabul ettiği sistemi icraatlarıyla ve yeni bir yetki kullanımı üslubuyla kalıcılaştırabilir. Devamında, gereken düzenlemeler de yolun bir yerinde yapılabilir.

Garip ama gerçek, bundan sonra başkanlık sistemini tartışırsa sadece Erdoğan isterse bu tür değişiklikler bağlamında tartışır. O tartışmak istemese de kimse uzun bir süre bu bahsi açamaz!"

Yazının tamamı için tıklayın.