Gündem

Karar yazarı Berkan: Kara paranın cennetinde yaşayıp, hesabını sorma

05 Aralık 2023 09:44

Karar yazarı İsmet Berkan, Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'ye 2022 yılında kaynağı belirsiz 26 milyar dolar para girdiğine işaret ederek, "Türkiye’de vergi dairesine beyanda bulunup ‘Ben şu kadar gelir elde ettim, vergisini vermek istiyorum’ dediğinizde, kimse size bu gelirin kaynağını sormuyor." dedi.

Berkan, "Kara para cennetinde yaşayıp kara paranın hesabını sorma" başlıklı köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Son Seçil Erzan olaylarına bakın. On milyonlarca dolar, çoğu zaman bankadan çekilerek ama bazen bankadan çekildiğine dair bir kayıt da olmaksızın nakit olarak el değiştiriyor.

Burada konuşulan paranın tamamı vergisi ödenmiş helal gelir veya servet olduğu varsayılsa bile (ki konuşulan paranın sadece bir bölümü için bunu söyleyebiliriz) sahipleri parayı sistem dışına çıkartmaktan ve sistem dışı kazanç beklentisine girmekten hiç çekinmiyorlar.

Çünkü biliyorlar, diyelim yatırdıkları paraya kendilerine vaat edilen faizi aldılar, o ekstra parayı kolayca yeniden sisteme sokabilecekler, kimse onlara gelir vergisi falan sormayacak.

İşi kara parayı yakalamak olan Mali Suçları Araştırma Kurumu MASAK’ın raporlarını okuyorum. Bu kurumun müfettişleri, mesela Seçil Erzan olayında dönen paranın kaynağını hiç merak etmemiş. Peşinen günahlarını almayayım, belki bir sonraki raporlarında bu konuya eğiliyorlardır ama sisteme bunca parayı nakit olarak sokan insanların tekinde bile ‘Acaba bu paranın kaynağı ne’ diye sorulmaması bana tuhaf geldi. 

Türkiye, ‘Gelen yeter ki dolar olsun’ diyor ve gelen her paraya kucak açıyor.

Ama işte görüyorsunuz bu para hepimizin ahlakını nasıl bozuyor…"

Yazının tamamı için tıklayın