Gündem

Karar yazarı Akyol: İYİ Parti bundan sonra ne yapabilir?

06 Aralık 2023 10:01

Karar yazarı Taha Akyol, İYİ Parti GİK toplantısından CHP ile işbirliğine 14 üyenin  evet, 35 üye hayır oyu vermiş olmasına değinerek, "İşbirliğini reddedenlerin tezi, tek başına seçime girmenin parti kimliğini güçlendireceği yolundaki beklenti. İşbirliğini savunanların tezi ise başta Ankara ve İstanbul olmak üzere muhalefetin elindeki büyükşehir belediyelerini tekrar iktidarın kazanması ve bundan İYİ Parti’nin sorumlu tutulması ihtimali" dedi.

Yerel seçimlerde büyükşehirlerin belediye başkanlığını iktidarın kazanması durumunda muhalif seçmenin İYİ Parti'yi sorumlu göreceğini söyleyen Akyol, "Muhalefetin hali" başlıklı köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

" Yavaş ve İmamoğlu kazanırsa o zaman da İYİ Parti’nin ‘kıymet-i harbiye’si zaafa uğrayacaktır.

Özellikle Ankara’da Mansur Yavaş’a karşı aday çıkardığında İYİ Parti ne diyecek? Peki, İYİ Pati ne yapmalıydı veya her şeye rağmen ne yapılabilir? (...)

Ankara ve İstanbul’da Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu desteklemek, ama denkliğine göre başka büyükşehirlerde İYİ Parti adayını CHP’nin desteklemesi gibi “işbirliği” formülleri geliştirilebilirdi.

Türkiye’nin temel siyasi sorunu merkez ya da merkez sağın erimiş olmasıdır. Çözümü de yeniden güçlenmesidir. Akşener’in “AK Parti’nin alternatifi olabiliriz. Üçüncü yol açabiliriz” sözü bu yönde politikalarla, kavramlarla, simgelerle doldurulmalıdır.

Türkiye merkez sağ ve sol sütunlara dayalı bir demokrasiye evrilmedikçe istikrara kavuşması zordur. Sağda bunu kim yaparsa o başarılı olacaktır.

Merhum Türkeş de son yıllarında “merkez sağ” demişti. Dünün tekrarı değil, 21. Yüzyıl şatlarında bir merkez sağ… Demokrasi, evrensel hukuk, kurallı piyasa ekonomisi yani."

TIKLAYIN-https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/muhalefetin-hali-1598303