Gündem

Karakolda uyuşturucu davası: Hâkim, komutanın beraatına şerh koydu

17 Ocak 2023 11:57

Diyarbakır’da adli emanetteki uyuşturucuyu sattıkları iddiasıyla yargılanan Lice Karakol Komutanı Hakan K. hakkındaki beraat kararına, mahkemenin bir üyesinin şerh düştüğü ortaya çıktı.

Amida Haber’in aktardığına göre, Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 yıl önce karakolun adli emanetindeki uyuşturucu maddeyi sattıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan, üç askerin ceza aldığı, biri komutan iki muhtarın beraat ettiği olayla ilgili gerekçeli kararını tamamladı.

Mahkeme ilginç bir gerekçeli karara imza attı. Mahkeme sanık ve tanıkların hem savcılık hem yargılama aşamasındaki beyanlarına uzun bir şekilde yer verdi. Mahkeme, sanıkların Hakan K. ile ilgili ilk beyanlarına itibar etmeyerek, yargılama sırasındaki ifadelerini değiştirmesini normal kabul etti ve kararı bu beyanlar üzerinden verdi. Gerekçeli kararda, tanık, sanık ve muhbirlerin birbirleriyle ilgili beyanları dışında mahkemenin herhangi bir değerlendirme yapmaması dikkati çekti.

Bir üye muhalefet şerhi koydu

Mahkemenin gerekçeli kararına bir üye hâkim muhalefet şerhi koydu. Çelişkili beyanlara tek tek değinen üye hâkim, sanık olarak yargılanan askerlerin ilk beyanlarının Karakol Komutanı Hakan K.’nın aleyhine olduğunu, sonradan beyanlarını değiştirdiğine dikkati çekti. Hakan K.’nın beraatına şerh koyan hâkim, sanık beyanlarına göre, uyuşturucunun Hakan K.’nın bilgisi dahilinde adli emanetten çalındığını ve satıldığını belirtti.

Hâkim, sanık Hakan K.’nın eylemlerinin, “uyuşturucu madde ticareti” olduğuna dikkat çekerek, TCK'nın 188/3-5 maddesi ile TCK'nın 247/1 maddesi kapsamında cezalandırılmasını istedi.

Olayın geçmişi

Diyarbakır’da 2019'da meydana gelen olayda, İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü'ne 24 Eylül 2019'da giden ve kimlik bilgilerinin gizli kalmasını isteyen muhbir, Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki uyuşturucu baskınlarının daha önceden uyuşturucu ticareti yapan kişilere bildirildiğini ihbar etti. Lice Merkez İlçe Jandarma Komutanı Astsubay Hakan K., karakolda görevli uzman çavuşlar Kemal T., Osman T., Ferhat Ö. ile mahalle muhtarları Abdullah Y. ve Necat İ. hakkında dava açıldı. Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların, “Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama” ile “zimmet” suçlarından 10 ile 27 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları istendi.

Geçen günlerde çıkan kararda, tutuklu olan uzman çavuşlar Ferhat Ö. Kemal T. ve Osman T.’nin, “Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama” suçundan 6 yıl 1 ay 10 gün, “Zimmet” suçundan ise 4 yıl 2 ay olmak üzere 10 yıl 3 ay 10’ar gün hapisle cezalandırılmalarına karar verildi. Her üç sanığa 14 bin 420 TL para cezası kesen mahkeme, suçların “örgüt faaliyeti” çerçevesinde işlenmediği gerekçesiyle cezalarda artırıma gitmedi.

Mahkeme, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Hakan K.’nın ise kendisine isnat edilen suçları işlediğinin sabit olmaması nedeniyle beraatına karar verdi. Diğer sanıklar Necat i. ve Abdullah Y. hakkında da beraat kararı veren mahkeme, muhbir sanık Yüksel B.’ye ceza verilmesine yer olmadığına karar kıldı.