Seçim 2024

Karadeniz'de CHP rüzgarı; "Kırmızılar görebilirsiniz" demişlerdi, tüm tahminleri gerçek oldu

01 Nisan 2024 15:41

CHP, 2019 yerel seçiminde 11’i büyükşehir olmak üzere 22 olan belediye sayısını, 31 Mart'ta 15’i büyükşehir olmak üzere 35’e çıkardı. Önceki seçimlerde sadece Türkiye’nin Ege ve Akdeniz gibi kıyı kesimlerindeki illerde etkili olan CHP,  Karadeniz ve İç Anadolu’da oylarını artırdı. Karadeniz’de mevcut belediye başkanlıklarına 5 yeni il daha ekleyen CHP'nin kurmayları, seçim öncesinde yaptıkları açıklamada, “Trabzon Ortahisar’da, Ordu Altınordu’da kazanacağız. İl bazında da Giresun’da kazanacağız. Bu seçimde CHP’nin kırmızısını Karadeniz’de görebilirsiniz. Zonguldak, Kastamonu, Sinop’ta iddialıyız” demişlerdi. CHP kurmaylarının Karadeniz tahinlerinin tamamı gerçek oldu. 

Ege Bölgesi'nin tamamını aldı

Yerel seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre CHP,  Ege Bölgesi’nin bütün illerinde seçimi kazandı. CHP, İzmir, Aydın ve Muğla’ya ek olarak bu seçimlerde Manisa, Denizli, Uşak, Kütahya ve Afyonkarahisar’da belediye başkanlıklarını aldı.

İç Anadolu'da Kırıkkale'yi de kazandı

CHP, İç Anadolu’daki Ankara, Eskişehir ve Kırşehir'in yanına bu seçimlerde Kırıkkale’yi de ekledi. 2019 yerel seçimlerinde Konya’da bir tek Tuzlukçu ilçesini kazanan CHP, bu seçimlerde Konya’nın önemli ilçelerinden Seydişehir, Akşehir, Cihanbeyli ve Ereğli’de de belediye başkanlıklarını kazandı. Niğde’de de Çiftlik ilçesi CHP’nin belediye başkanlığı kazandığı tek ilçe oldu. CHP, Karaman’da 2019’da İYİ Parti’nin kazandığı Ermenek’te de seçimi kazandı.

Marmara'da iki yeni il

CHP, Marmara Bölgesi’nde ise daha önce kendisinde olan Kırklareli’ni az bir oy farkıyla kaybederken, Kocaeli ve Sakarya’da da seçimi kazanamadı. CHP, bu seçimde Marmara Bölgesi’nde Balıkesir ve Bursa’yı kazandı.

Kilis sürprizi

CHP, Akdeniz Bölgesi’nde Antalya, Adana ve Mersin gibi illere Kilis’i de ekledi. CHP, ilk kez Kilis’te il belediye başkanlığını kazandı.

Güneydoğu'da Adıyaman alındı

CHP Güney Doğu Anadolu’da ise Adıyaman Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman’ın CHP’li belediye başkanı oldu.

Karadeniz'de 5 yeni il

CHP'nin en dikkat çekici sıçramayı yaptığı bölge ise Karadeniz oldu. Karadeniz Bölgesi’nde 2019 yerel seçimlerinde kazandığı Sinop ve Artvin’e bu seçimlerde 5 yeni il daha ekledi. CHP, Giresun, Amasya, Kastamonu, Bartın ve Zonguldak’ta belediye başkanlıklarını kazandı.

CHP'nin kurmayları, seçim öncesinde yaptıkları açıklamada, “Trabzon Ortahisar’da, Ordu Altınordu’da kazanacağız. İl bazında da Giresun’da kazanacağız. Bu seçimde CHP’nin kırmızısını Karadeniz’de görebilirsiniz. Zonguldak, Kastamonu, Sinop’ta iddialıyız” demişlerdi. CHP kurmaylarının Karadeniz için öngördükleri sonuçların tamamı gerçekleşmiş oldu. Söz konusu yerlerin hepsinde CHP adayları başkanlık yarışını kazandı. 

TIKLAYIN - CHP kurmaylarından Karadeniz tahmini: Kırmızılar görebilirsiniz