Sağlık

Kanser ilacı kıtlığı ABD genelini vurdu, hastalar karneyle kemoterapi alıyor

11 Haziran 2023 16:18

Uzmanlar, ABD'nin şu anda otuz yıldır gördüğü en ciddi kemoterapi ilacı kıtlıklarından birini yaşadığını söylüyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu hafta itibariyle 14'ü kanser tedavisinde kullanılan 130'dan fazla ilaçta tedarik sıkıntısı yaşandığını açıkladı.

Uzmanlar, bu kez baş ve boyun, jinekolojik ve gastrointestinal kanserler de dahil olmak üzere bir dizi kanseri tedavi etmek için kullanılan iki ön tedaviyi (karboplatin ve sisplatin) büyük ölçüde etkileyen tedarik sıkıntısına birden fazla faktörün neden olduğunu söylüyor.

En son kesinti, tüm ABD'li üreticilere sisplatin malzemeleri sağlayan Hindistan'daki bir fabrikanın kalite endişeleri nedeniyle kapanmasının ardından yaşandı.

Sonuç olarak, bazı tedarikçiler hastaların kemoterapi seansları arasındaki süreyi uzatmak zorunda kalırken, bazı hastalar farklı kanser merkezlerinde tedavi görmek için birkaç saat araba kullanmak zorunda kaldı.

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan kanser ilaçlarının düşük maliyetli olmasının, tekrarlayan kemoterapi ilacı kıtlıklarında rol oynadığını söylüyor. BBC'ye konuşan Amerikan Kanser Derneği CEO'su Dr. Karen Knudsen, ilaçların üretimi ucuz olsa da, ilaç şirketlerinin büyük kâr getirmediği için bunu yapmaya teşvik edilmediğini söyledi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, tedarik zincirindeki sıkıntıları hafifletmek amacıyla bu hafta kemoterapi ilaçlarından birini ithal etmek üzere Çinli bir üreticiyle çalışmaya başladığını bildirmişti.

Doktor Knudsen, bu hamlenin önümüzdeki aylarda bazı kısa vadeli tedarik kısıtlamalarını çözmeye yardımcı olacağını, ancak sürekli tekrarlayacak bir sorun olan kemoterapi ilacı kıtlığını gidermek için çok az şey yapacağı değerlendirmesinde bulundu.