Dünya

Kanarya Adaları açıklarından yüzlerce sığınmacı kurtarıldı: Ölümcül göç rotası

Afrika'nın güneyinden İspanya'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışanların kullandığı güzergâhın en tehlikeli ve ölümcül yollardan biri olduğu belirtildi.

24 Haziran 2023 11:30

İspanya’nın acil durum yetkilileri geçtiğimiz günlerde Kanarya Adaları açıklarında batan ve 30’dan fazla sığınmacının ölümüne sebep olan şişme botlardan 168 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberinde, Atlantik Okyanusu’nun Batı Afrika kıyılarında yer alan Kanarya Adaları’nın kuzeydeki İspanya’ya ulaşmaya çalışan mülteci ve sığınmacıların durak noktası haline geldiği, çok daha az sayıda kişinin de Akdeniz üzerinden İspanya anakarasına ulaşmaya çalıştığı aktarıldı. Yaz aylarının bütün geçiş denemeleri için en yoğun dönem olduğu ifade edildi.

İspanyol yetkililer çarşamba günü yaptığı açıklamada Faslı bir devriye botunun batmakta olan bir sandaldaki 24 kişiyi kurtardığını, Sahil Güvenlik’in de bir çocuk ve bir erkeğin cesedine ulaştığını bildirmişti. Göçmen odaklı sivil toplum kuruluşları İspanya ve Fas’ı daha önce müdahale etmedikleri için eleştirmişti.

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nın yetkilileri, perşembe yaptıkları açıklamada gece boyunca acil servislerin iki botta 114 kişiye yardımcı olduğunu söyledi. Kurtarılan sığınmacıların Adalar’a götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Perşembe sabahı üçüncü bir teknenin tespit edildiği ve içindeki 54 kişiyle birlikte Adalar’a götürüldüğü ifade edildi. Sığınmacıların sağlık durumlarının iyi olduğu aktarıldı.

Öte yandan Akdeniz’deki İtalyan karasularında bir sivil toplum kuruluşuna ait Aita Mari adlı İspanyol kurtarma gemisinin perşembe günü İtalya’nın Lampedusa adası açıklarında bir tekneden 294 kişinin kurtarılmasında yer aldığı belirtildi.

Ölümcül göç rotası

Dünyanın en ölümcül rotalarından biri olduğu yazılan Atlantik göç yolunun genellikle Sahra altı Afrika’dan gelen mülteci ve göçmenler tarafından kullanıldığı ifade edildi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre 2022'de Kanarya Adaları’na ulaşmaya çalışan 22’si çocuk en az 559 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Kanarya Adaları’nda göç konusunda uzmanlaşmış bir avukat olan Louelia Mint Al Mamy, Guardian’a verdiği röportajda sayılarda şimdiye kadar düşüş olduğunu, ancak bu ay herkesi şaşırtan bir artış olduğunu, sadece haziranda 2 bine yakın insan geldiğini söyledi.

Kanarya Adaları’ndaki kamplardan birinde çalışan bir kaynağın Reuters’a konuşarak geçen yılın aynı döneminde 100 olan sayıya kıyasla son birkaç gün içinde yaklaşık bin yeni gelen olduğunu söylediği belirtildi.

Yaz başında hava koşullarının daha iyi olmasının yılın ilerleyen dönemlerinde gerçekleşecek göç girişimlerini öne çekmiş olabileceği tahmin ediliyor.