Gündem

Kan stoku eksikliğinden bağış çağrısı yapan Kızılay'ın açılış saatine Ramazan düzenlemesi!

Kızılay'ın Çapa'daki kan verme merkezine giden vatandaşlar, kapalı kapıyla karşılaştı

Fotoğraf: T24

18 Nisan 2023 12:55

Ramazan ayının başlaması nedeniyle kan stoklarında ciddi oranda düşüş yaşandığını belirterek, kan bağışı çağrısı yapan Kızılay’ın Çapa'da bulunan kan bağış merkezine gidenler, kapıda kepenkle karşılaştı. Kan bağışında bulunmak için kurum önüne gelen vatandaşlar, açılış saatine tepki gösterdi. T24'e konuşan Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilisi, açılış saatinin geç olmasının nedenini Ramazan ayı ile açıkladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaptığı çadır satışıyla tepki çeken Kızılay'da kan stoku kritik seviyelere geriledi. Kan stoklarının yetersiz olması nedeniyle bazı kalp ameliyatları ertelendi.

Fotoğraf: T24

"Rezillik, böyle bir keyfiyet olamaz"

Hastanelerden yakınlarının ameliyatları için Çapa'da bulunan kan verme merkezine gönderilen vatandaşlar, Kızılay’ın kapısında kepenk görünce uzun saatler beklemek zorunda kaldı. Yakınının ameliyatta kan beklediğini söyleyen bir vatandaş, kurumun 12.00’da açılmasına tepki göstererek, "Rezillik, saçmalık. Böyle bir keyfiyet olamaz. İnternette 10 yazıyordu. Paşamlar rahat. Burayı aradık cevap veren olmadı. Ramazan'da iftardan sonra yoğunluk oluyor diye uzatabilirsin, gerekiyorsa ek personel al. Normal zamanlarda 10'da bile açılması saçmalık. Şu an hastanede yakınım bekliyor sabah ameliyat olacaktı. Ne olacak bilmiyoruz" dedi.

Kan stokunun yetersizliğinden bahsedilen bir ortamda kurumun öğlen saatinde açılmasına tepki gösteren vatandaş, "Buranın 24 saat açık olduğunu zannettim. Kurumu da gelmeden aradım, açmadılar. İnternetten baktım, yakında herhangi bir kan verme merkezi açık değil. Mobil merkezler 15.00'te başlıyormuş. Tanıdığım ameliyata girecek. Bazı hastaneler de kan almıyormuş. Hastane buraya yönlendirdi" diye konuştu.

Fotoğraf: T24

"Gece geç kapatılıyor, Ramazan'dan sonra normale dönülecek"

T24'e konuşan Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilisi, Çapa'daki kan verme merkezinin 'Ramazan dolayısıyla' saat 12.00'de açıldığını söyledi. Ramazan'dan sonra normal saatlerine dönüleceğini belirten yetkili, şunları söyledi:

"İftardan sonra daha geç kapanıyor. Ramazan dolayısıyla sabah kan verme işlemi çok olmuyor. Sabah açılış saatini ileri alıp gece geç kapatılıyor. Şu an 11'de kapanıyor. Bunun analizi yapılmıştır. Sabahları üç kişi kan veriyorsa iftardan sonra bu sayı 33 kişi oluyor. Daha erken saatlerde açılan yerler de var. Ramazan'dan sonra normal işleyişe dönülecek, 9-10 gibi." 

Fotoğraf: T24