Ekonomi

Kalkınma Ekonomisti Bartu Soral: Türkiye üretim krizi yaşıyor

"Teknoloji açığını kapatmadan istersen faizi bin baz puan artır, sonuç değişmez"

24 Temmuz 2022 10:53

Enflasyondaki yükseliş, TL'deki değer kaybı ve başta Fed olmak üzere Avrupa Merkez Bankası gibi kurumların faiz artışına gitmesiyle Türkiye'nin izleyeceği ekonomi politikası merak konusu olmaya devam ediyor.

Türkiye'nin sorununun faiz olmadığını ifade eden Kalkınma Ekonomisti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı eski Müdürü Bartu Soral, pek çok sorunun bir arada olduğunu, bunların sadece faizle çözülemeyeceğini söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti özel sektörün keyfini bekleyecek durumda değil"

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre bir üretim krizi yaşandığını vurgulayan Soral, dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde yatırımların bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.

Soral, şöyle dedi:

Türkiye Cumhuriyeti özel sektörün keyfini bekleyecek durumda değil. Biz bu filmi bir kere daha, siyah beyaz seyretmiştik. 1923'te başladı film, 1930'a geldiğimizde baktı ki Mustafa Kemal Atatürk özel sektör yatırım yapmıyor, oysa Türkiye'nin çok acil fabrikalara ihtiyacı var, adım atıldı. Üretmek, dış alımı durdurmak zorundaydı. 10 yılda, 1930'dan 1940'a kadar 44 fabrika kuruldu” dedi. Petrokimya sektöründen örnek veren Soral, “TÜPRAŞ'ı, Petkim'i, Petrol Ofisi'ni Devlet Planlama Teşkilatı 1960'larda entegre bir sistem olarak planladı, yatırımını yaptı. Çünkü petrokimyanın hammaddesi naftadır. Petrokimya naftayı 1'e alır, işler 5'e satar. Yani kârlılığı çok yüksek bir sektör” 

"Teknoloji üretecek beyinler yetiştirilmiyor"

Soral, Türkiye'nin eğitim anlamında da sorunları olduğunu belirterek, Türkiye'de teknoloji üretecek beyinlerin yetiştirilmediğini, emek yoğun sektörlerle dış ticarette kâr ettiğini söyledi. Soral "Teknoloji açığını kapatmadan istersen faizi bin baz puan artır, sonuç değişmez” dedi.