Gündem

Kahramanmaraş'ta AB destekli atık su arıtma tesisi, baraj gölünün ve nehrin temizlenmesine yardım ediyor

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, finansman ihtiyacının yüzde 85’i AB tarafından karşılanan ve 950 kişiye hizmet verecek kapasitede tasarlanan tesis için “Tesisin teknik kısımlarının depremden zarar görmemiş olması ve depremden sonra da kesintisiz çalışması gerçekten memnuniyet verici. AB için altyapı projeleri büyük bir değer taşıyor ve deprem bölgesinde bu projeleri desteklemeye devam edeceğiz” diyor

Kahramanmaraş Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi

29 Şubat 2024 00:00

T24 Haber Merkezi

Avrupa Birliği (AB) desteğiyle inşa edilen Kahramanmaraş Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Şubat 2023’te meydana gelen yıkıcı depremleri hafif hasarla atlattı. Tesisin teknik üniteleri depremde zarar görmedi, idari binalarındaki çatlaklar ise kısa sürede onarıldı.

Ocak 2024’te AB Konseyi’nin dönem başkanlığını temsilen Belçika Büyükelçisi Paul Huynen ile tesisi ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Tesisin teknik kısımlarının depremden zarar görmemiş olması ve tesisin depremden sonra da kesintisiz çalışması bizim için gerçekten memnuniyet verici. AB için altyapı projeleri büyük bir değer taşıyor ve deprem bölgesinde bu projeleri desteklemeye devam edeceğiz” diyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut (ön sırada ortada), Belçika’nın Ankara Büyükelçisi Paul Huynen ile ocak ayında tesisi ziyaret etti

İlde, biri Elbistan ilçesinde olmak üzere IPA kapsamında yapılan iki ileri biyolojik atık su arıtma tesisi bulunuyor. “Tesiste arıtılan sular Ceyhan Nehri üzerindeki Sır Baraj Gölü’ne deşarj ediliyor. Böylece barajdaki suyun daha temiz ve ekosistemin ise daha sağlıklı olması sağlanıyor” diye konuşuyor Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Tahir Tekin.

“Atık suların baraj gölüne dökülmesi önlendi”

Çevre Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilcisi Mustafa Demirciler şöyle konuşuyor: “Bir çevre mühendisi olarak söyleyebilirim ki AB destekli bu tesisin Kahramanmaraş’a önemli bir katkısı oldu. Tesisle birlikte evsel atık suların ve mandıra gibi küçük çaplı endüstriyel tesislerin atık sularının baraj gölüne dökülmesinin önüne geçildi. Bu da göldeki canlıları ve uzun vadede gölet yakınında yaşayan insanları olumlu etkiledi.

Gölün bir bölümünde balıkçılık da yapılıyor. Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Taşkın Aydın, “DSİ tarafından Aralık 2018’de yapılan stok tespitine göre 190 ton olan yıllık avlanabilir balık miktarı, Aralık 2023’te bizim yaptığımız stok tespitine göre 210 tona yükselmiştir” diyor. Balık popülasyonunun artması, göldeki iyileşmenin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Depremlerden bu yana tesisin yakınlarında bir konteynerde yaşayan Şerife Kübra ise “Civarda kötü koku yok ve tesisin varlığının bize güven veriyor” diye konuşuyor.

Yenilenebilir enerjiyle kendi ihtiyacını da kısmen karşılıyor

Tesis 2023 yılında enerji ihtiyacının yüzde 46'sını yenilenebilir enerjiden karşıladı

950 bin kişiye hizmet verecek şekilde tasarlanan tesis AB’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında 2018’de inşa edildi. Finansmanın yüzde 85’i AB tarafından karşılandı. Tesis yenilenebilir enerjiyi destekliyor. Atık suyu arıtırken bünyesindeki biyogaz ünitesinde ve güneş panellerinde elektrik üretiyor. 2023 yılında bu elektrikle kendi enerji ihtiyacının yüzde 46’sını karşıladı.

IPA nedir?

Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA), AB'nin 2007'den bu yana genişleme bölgesindeki reformları mali ve teknik yardımla desteklediği araçtır. IPA fonları, yararlanıcıların kapasitelerini katılım süreci boyunca geliştirerek, Türkiye’nin de içinde olduğu genişleme bölgesinde ilerici, olumlu gelişmelere yol açar.

TIKLAYIN - Samandağ'daki caretta carettalar, Kırıkhan'daki dağ ceylanları, Slovakya Başkanlık Sarayı'ndaki kent arıları; öğretmenler Ersamus+ desteğiyle biyoçeşitlilik turunda

TIKLAYIN - Dünyanın sayılı büyük solar kurutma yataklarından birine sahip ve Türkiye'de gübre üreten tek atık su tesisi Şanlıurfa’da AB desteğiyle kuruldu

TIKLAYIN - AB, deprem bölgesindeki geçici barınmayı nasıl destekliyor?

TIKLAYIN - Yedi Mumun Işığında: Sesini duyan var mı; 6 Şubat depremlerinde yedi üyesini kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu'nun Türkiye yollarındaki hikâyesi

TIKLAYIN - Aydın Memecik zeytinyağı, AB tarafından tanındı

TIKLAYIN - Hafızanın peşinde: AB destekli belgeselden, depremlerin ardından Hatay için yol haritası