Gündem

Kadınlardan cinsiyetçi okul protestosu: Bu açıkça anayasal bir suçtur!

20 Temmuz 2023 01:30

İzmir'de "Kız okulları" açıklamasıyla cinsiyetçi eğitim önerisi yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i protesto eden kadınlar, "Liseleri cinsiyetçi kodlarla kız erkek olarak ayırma girişimi, kadın üniversiteleri ve şimdi kız okulları ile kamusal alanın tamamen cinsiyete dayalı olarak yeniden inşa edilmeye çalışıldığının farkındayız" dedi. Kadınlar,  kadınları kamusal alanlardan dışlayan politikalarla mücadele edeceklerini söyledi.

İzmir Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Sanat Merkezi önünde toplanan İzmir Kadın Platformu, karma eğitim ile ilgili sözleri nedeniyle Tekin’i, ''Cinsiyetçi değil, karma eğitim'' sloganlarıyla protesto etti. Kadınlar adına açıklama yapan KESK İzmir Kadın Meclisi Üyesi Gülsev Sağıroğlu, Tekin'in ifadelerinin, pedagojiden uzak bir ideolojik bakış açısıyla, AKP iktidarının, ''dindar nesil yetiştirme'' hedefi ile bire bir uyumlu olduğunu belirtti. 

TIKLAYIN | Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz" sözleri, sosyal medyada tepki çekti

"Tek tip toplum yaratma arzusu"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Milli Eğitim Bakanı eşitliği, laikliği ve demokrasiyi hedef alırken Anayasayı ve uygulamakla yükümlü olduğu mevzuatı yok saymakta, eşitlik ilkesini çiğnemektedir. Kendi dünya görüşüne göre toplumu dönüştürmek isteyenler, amaçlarına eğitim sistemini değiştirmekle ulaşabileceklerini çok iyi bilmektedir. Haliyle siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanı, harem selamlık bir eğitim sistemini topluma dayatarak tek tip toplum yaratma arzusunu yaşama geçirmeye çalışmaktadır. Bu açıkça anayasal bir suçtur!

TIKLAYIN | “Kız okulları” açıklamasıyla tepki çeken Milli Eğitim Bakanı Tekin, “Kendimi yanlış ifade ettim, böyle bir niyetim yok” demiş

"Bu politikalar kadın mücadelesine saldırıdır"

Çocukların üstün yaranını gözetmeyen laiklikle ve bilimsel eğitimle örtüşmeyen bu politikalar aynı zamanda kadın mücadelesine saldırıdır. İstismara, şiddete, cezasızlık politikalarına çözüm üretmeyen iktidar, bu saldırıları daha da derinleştiren, çocukları ciddi risklerle karşı karşıya getiren, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini arttıran, kadınları kamusal alanlardan uzaklaştıran ve ev içine hapseden uygulamalarla karşı karşıyayız. Artık çok iyi biliyoruz ki AKP-MHP merkezli ittifak, her türlü sömürüyü, yoksullaştırmayı, zulmü, eşitsizliği, ayrımcılığı ve baskıyı dinselleştirme politikalarıyla harmanlamaktadır."  (ANKA)