Yaşam

Kadınlarda cinsel isteksizliğin nedenleri ve azaltmanın yolları

Evlilik ve aile terapisti Vanessa Marin, cinsel istekteki azalmanın yanı sıra seks sırasındaki acı ve zevk eksikliğini de gidermenin yolları olduğunu söyledi

09 Şubat 2024 08:38

T24 Yaşam

BMC Halk Sağlığı dergisinde yayınlanan 21 çalışma analizine göre, erkeklerde ve kadınlarda arzu, uyarılma ve zevk gibi faktörleri içeren cinsel işlevin, Covid-19 salgınının başlamasından sonra önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.

Santa Barbara, Kaliforniya'da yaşayan lisanslı evlilik ve aile terapisti Vanessa Marin, "Pandeminin ilk birkaç ayından beri bunu duyuyorum ve bu kesinlikle devam eden bir trend" dedi. 

Indiana Üniversitesi Kinsey Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Dr. Justin Lehmiller, "Seks ve Psikoloji" podcastinde, "İnsanların bu süre zarfında çok fazla zorluk yaşaması normal çünkü dünya yeniden başladığında hemen normale dönemeyecek kadar büyük yaşam kesintilerini yaşadınız" dedi.

Marin, stres altındayken insanların vücutlarının seks için yer bulmasının zor olduğunu anlatırken,  "İnsanların büyük çoğunluğu için, eğer çok fazla stres altındaysanız, vücudunuz uyarılma ve arzuya giden tüm yolları kapatır. Dünyanın durumu ve ailenizin sağlığıyla ilgili endişelerin yanı sıra, evden çalışmanın ve daha az sosyal alanın olduğu bir Covid-19 dünyasına geçiş, birçok insan için, özellikle de kadınlar için artan stres anlamına geldi. Pandemi zihinsel yük ve zihinsel emek sorunlarını daha önce hiç olmadığı kadar ön plana çıkardı" dedi. 

Marin, "Cinsel arzu gibi çok yönlü bir konu söz konusu olduğunda, eski düzeninize geri dönmek istiyorsanız atabileceğiniz birçok adım var" dedi.

Marin, "Biraz heyecanı geri getirecek şeyin tam olarak ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak kendinize sorarak ve cinsel yaşamınızda nelerden keyif aldığınızı partnerinizle konuşarak başlayın. Kadınların yüzde 30'unun en son seks yaptıklarında ağrı yaşadığı öne sürüldü. Bu gerçekten yüksek bir rakam. Seks sırasında acı çeken bir kadının, partnerini arzulaması zordır. Bu nedenle cinsel acıyı ele almak harika başlangıç ​​noktasıdır. Hissedilen acıyı gidermek için bir jinekologla veya bir seks terapistiyle konuşmak önemlidir. Bir diğer önemli olan, cinsel zorluklara onlardan kaçınarak yanıt vermemektir. diye konuştu.

Lehmiller, araştırmasında "Cinsel zorluklarımızla seksten kaçınarak başa çıkan pek çok insan var, çünkü bazen bunu yapmamak ve bunun hakkında konuşmamak, o zor sohbetleri yapmaktan daha kolay diye düşünüyorlar. Veriler, erkeklerin yaşadıkları cinsel sorunlar için profesyonel yardım arama olasılıklarının kadınlara göre daha yüksek olduğunu gösterdi. Maalesef kadınların cinsel zorluklarını bir nevi normalleştirdiğimizi düşünüyorum" dedi.