Kültür-Sanat

K-pop'un en büyük müzik şirketi HYBE, yapay zeka ile dil engelini ortadan kaldırıyor

19 Temmuz 2023 15:01

Hit erkek gruplarından BTS'i dünyaya tanıtan K-pop müzik şirketi HYBE'nin yapımcıları, Seul'deki stüdyosunda yapay zeka kullanarak Güney Koreli bir şarkıcının sesini beş farklı dili anadili olarak konuşan insanların sesiyle birleştiriyor.

Güney Kore'nin en büyük müzik şirketi olan HYBE, şarkıcı MIDNATT'ın bir parçasının geçtiğimiz Mayıs ayında Korece, İngilizce, İspanyolca, Çince, Japonca ve Vietnamca olmak üzere altı dilde yayınlamasını sağladı. 

Bazı K-pop şarkıcıları geçmişte ana dilleri Korece'ye ek olarak İngilizce ve Japonca şarkılar yayınladılar, ancak HYBE'ye göre yeni teknolojiyi eşzamanlı altı dilli bir yayın için uygulamak küresel bir ilk olacak ve daha yaygın şekilde kullanılmasının önünü açacak. 

HYBE'den Chung Wooyong, şirketin stüdyosunda verdiği bir röportajda, "Önce hayranların sesini dinler, tepkilerini gözlemler ve ardından sonraki adımlarımızın ne olması gerektiğine karar verirdik" dedi. 

Korece'ye ek olarak sadece sınırlı İngilizce ve Çince bilen, MIDNATT olarak bilinen 40 yaşındaki Lee Hyun, altı dilde "Masquerade" şarkısını kaydetti. 

Chung, önce anadil konuşmacılarının şarkı sözlerini okuduğunu, sonrasında sanatçının sesinin HYBE'nin "AI" müzik teknolojisi yardımıyla sorunsuz bir şekilde birleştirildiğini söyledi.

Şarkı, Grammy Ödülleri'nin teknolojinin kullanımı ile ilgili yeni kurallar getirdiği ve yapay zeka tarafından oluşturulan karma şarkıların sosyal medyayı doldurduğu bir dönemde, yapay zekanın müzik endüstrisindeki artan etkisinin son işareti olarak görülüyor. 

Bir ses parçasını telaffuz, tını, perde ve ses gibi farklı bileşenlere ayırdıklarını söyleyen Chung, teknolojiyi kullanarak ne tür sonuçlar elde edebileceklerini görmek için hayal gücünü de kullandıklarını aktardı. 

MIDNATT'ın şarkısında kullanılan yapay zeka teknolojisinin bir kısmını yaratıcıların ve halkın erişimine açmayı planladığını söyleyen HYBE, ücret talep edip etmeyeceğini belirtmedi.

Dünya çapındaki hayranlar için dil engelinin kalktığını söyleyen MIDNATT, "Al" kullanmanın kendisine daha geniş bir sanatsal ifade yelpazesi sağladığını belirtti.

Müzik ve ses için İspanya merkezli bir yapay zeka danışmanlık hizmeti olan The Sound of AI'ın yöneticisi Valerio Velardo, bu teknolojinin yapay zekayı müzikte kullanmanın yenilikçi bir yolu olduğunu söyledi.

HYBE, telaffuz düzeltme teknolojisinin işi tamamlayabilmesi şimdilik haftalar sürse de, süreç hızlandığında video konferanslarda çeviri yapmak gibi daha geniş bir amaca hizmet edebileceğini düşündüklerini aktardı.