Dünya

Johnson'ın ardından Britanya: Başbakan nasıl belirlenecek, öne çıkan Muhafazakâr Partililer kimler?

Avam Kamarası’nda çoğunluğun sahibi partinin lideri fiilen Başbakan oluyor

07 Temmuz 2022 16:26

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın taciz skandalında yalan söylediği ortaya çıkmasıyla Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlıktan istifa ettiğini duyurmasıyla, yeni liderin kim olacağına ilişkin tartışmalar başladı.

BBC’de yer alan habere göre, ilk olarak siyasetçilerin Muhafazakâr Parti liderliğine adaylıklarını açıklayarak, en az sekiz milletvekilinden destek alması gerekiyor. 

Parti içinde yapılan gizli oylamada 18 oydan az alan adaylar ilk turda eleniyor. İkinci turda ise 36’dan az oy alanlar eleniyor. Gizli oylamada öne çıkan iki isim belirleniyor. En çok oyu alan iki aday Muhafazakâr Parti üyeleri tarafından yapılan oylamada yarışarak yeni lider belirleniyor. 

Avam Kamarası’nda çoğunluğun sahibi partinin lideri fiilen Başbakan oluyor.

TIKLAYIN - Hükûmetteki 'taciz' skandalında yalan söylediği ortaya çıkan Britanya Başbakanı Boris Johnson, "Siyasette kimse vazgeçilmez değildir" diyerek istifa etti!

Kimler öne çıkıyor?

Liz Truss

Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın bu koltuktaki ikinci kapın olarak altı yıldır İran’da tutulan Nazanin Zaghari-Racliffe’ın iade edilmesi, Rusya ve Rus oligarklara yaptırımlar gibi öne çıkan adımların bulunuyor. Truss’ın ekonomi ve ticaretteki liberal görüşleriyle Muhafazakâr Parti’de öne çıktığı belirtiliyor.

Sajid Javid

Johnson’ın taciz skandalında yalan söylediğinin ortaya çıkmasıyla ilk istifa eden bakanlardan olan eski Sağlık Bakanı Sajid Javid, 2019’da parti liderliği için aday olmuş, son dörde kalırken Johnson’ı desteklemek için yarıştan çekilmiş.

Michael Gove

Kabine Bakanı Michael Gove, 2019’da parti liderliği seçiminde Boris Johnson ve Jeremy Hunt’ın gerisinde, üçümcü olmuştu.

Kabine’nin en tecrübeli isimlerinden olan Gove, geçmişte BBC ve The Times gazetelerinde çalışmıştı.

Nadhim Zahawi

Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın istifasıyla bu göreve getirilen Nadhim Zahawai, pandemi sürecinde ülkenin Covid aşılarından sorumlu olmuştu. Britanya’daki başarılı aşı uygulamasının ardından Zahawi’ye yönelik destek artmıştı. 

Jeremy Hunt

Eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, 2019 seçiminde Boris Johnson’la karşı karşıya gelmişti. Daha sonra Avam Kamarası Sağlık Komitesi Başkanı olduğu dönem hükûmetin Covid politikalarını eleştirmişti.