Dünya

Joe Biden'den Trump'a: "Eski bir Cumhuriyetçi Başkan, Putin'e 'Ne istersen yap' diyor"

Biden, "Selefim ve buradaki bazılarınız 6 Ocak'la ilgili gerçeği örtbas etmeye çalışıyor. Ben bunu yapmayacağım. Ülkenizi sadece kazandığınız zaman sevemezsiniz" dedi

08 Mart 2024 08:23

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, başkanların yıllık olarak Kongre ortak oturumunda yaptığı "Birliğin Durumu" (State of the Union) konuşmasında Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'a yüklendi ve rakibini "ABD demokrasisini tehdit etmek ve Rusya'ya boyun eğmekle" suçladı. Biden, Beyaz Saray'da 4 yıl daha kalmak istediğini söyledi. 

Biden, seçimlerden önceki son "Birliğin Durumu" konuşmasında 5 Kasım seçimlerindeki Cumhuriyetçi rakibi Trump'ı 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınıyla ilgili gerçeği örtbas etmek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e boyun eğmek ve ABD'nin Meksika sınırındaki kısıtlamaları sıkılaştıracak tasarıyı engellemekle suçladı. 

68 dakika süren konuşmasında Biden, "Şimdi selefim, eski bir Cumhuriyetçi başkan, Putin'e 'Ne istersen yap' diyor. Bunun çirkin, tehlikeli ve kabul edilemez olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Başkan Biden daha önce yaşı ve zihinsel durumuyla ilgili dile getirilen endişeleri yatıştırmak için tasarlanmış gibi görünen şakalarla Cumhuriyetçi milletvekillerine çeşitli iğnelemelerde bulundu. 

Trump ve destekçilerini, 6 Ocak 2021'deki Kongre Binası baskınıyla ilgili gerçekleri çarpıtmakla suçlayan Biden, "Selefim ve buradaki bazılarınız 6 Ocak'la ilgili gerçeği örtbas etmeye çalışıyor. Ben bunu yapmayacağım. Ülkenizi sadece kazandığınız zaman sevemezsiniz" dedi. 

Kamuoyu yoklamaları 81 yaşındaki Biden ile 77 yaşındaki Trump'ı yarışta başa baş gösteriyor. Amerikalı seçmenlerin çoğu, Biden'ın dört yıl önce Trump'ı yenmesinin ardından rövanş konusunda hevesli değil.