Dünya

Japonya'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 62'ye yükseldi: On binlerce ev yıkıldı, zamana karşı yarış sürüyor

03 Ocak 2024 14:11

T24 Dış Haberler

Japonya'da yılın ilk gününde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 62'ye çıktı. Arama kurtarma ekipleri depremin yıkıma sebep olduğu bölgelerde çalışmalarını sürdürürken yetkililer sağanak yağış ve toprak kayması uyarısında bulundu. 

Ishikawa eyaletinde yerel yönetim, depremde 62 kişinin hayatını kaybettiğinin doğrulandığını; 20'si ağır 300'den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Arama kurtarma ekipleri artçılar ve kötü hava şartlarında yıkılan binalarda insan aramaya devam ederken, ölü sayısının tırmanması bekleniyor. 

Hükümet, depremlerden bu yana 31 bin 800'den fazla insanın sığınaklarda kaldığını söyledi. Japonya medyasına göre on binlerce ev, içinde yaşanmaz hale geldi.

Depremden en ağı etkilenen bölgelerinden Noto yarımadasında yüzlerce bina deprem ve devamında çıkan yangında yıkıldı. Maxar'ın paylaştığı uydu görüntülerinde Ukai şehrindeki yıkımın boyutu görüldü. 

Japonya Başbakanı Fumiyo Kışida, salı günü yaptığı açıklamalarda arama kurtarma ekiplerinin "zamana karşı bir yarışta" olduğunu söylemiş ve halktan profesyonellere yardım etmelerini istemişti. 

Japonya Meteoroloji Ajansı'nın deprem bölgesinde sağanak yağış alarmı vermesiyle, çalışmalar daha da yoğunlaştırıldı. 

Ajans, çarşamba gecesi toprak kayması yaşanabileceğine dair uyarılarda bulundu.