Dünya

Jacinda Ardern ve Sanna Marin, yaş ve cinsiyetleri nedeniyle görüştükleri iddiasına tepki gösterdi: "Biz başbakanlarız!"

30 Kasım 2022 07:31

T24 Dış Haberler

Finlandiya ve Yeni Zelanda başbakanları, "ikisi de genç kadın başbakanlar oldukları için görüştükleri" söylemlerine tepki gösterdi.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, çarşamba günü Finlandiyalı mevkidaşı Marin'i Auckland'daki Devlet Evi'nde ağırladı. 

Görüşme sırasında bir gazeteci, "bazı kişilerin bu görüşmenin ikisi de genç kadın liderler olduğu için düzenlendiğini iddia ettiğini" belirtti. Marin cevap olarak, "Görüşüyoruz çünkü biz başbakanlarız" dedi.

Ardern da Marin'in sözlerine ekleme yaparak, "Merak ediyorum: Acaba kimse Barack Obama ve John Key'e aynı yaşta oldukları için mi buluştuklarını sordu mu?" dedi.

Ardern, "Siyasette daha fazla oranda erkek olduğu bir gerçek. Ancak iki kadın görüşüyorsa, bunu sadece cinsiyetleri sebebiyle yapmıyorlardır" diye konuştu. 

Finlandiya lideri de, "Dünyanın her noktasındaki tüm kadın ve kızların erkeklerle aynı haklara sahip olması için yan yana duruyoruz" ifadelerini kullandı.

Çarşamba günkü ziyaret, Marin'in Finlandiya Başbakanı olarak Yeni Zelanda'ya ilk gidişiydi. Görüşmeden sonra iki lider de iki ülke arasındaki sıcak ilişkilere bağlılıklarını yineledi.