Gündem

İzmirlileri üzen karar: Büyükşehir Belediyesi'nin teklifi bir kez daha reddedildi

21 Mart 2024 08:49

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından vatandaşların ulaşım hizmetlerinden 120 dakika boyunca ücretsiz faydalanabilmesi için hazırlanan ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) sunulan teklif, bir kez daha reddedildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Hemşehrilerimizin yararına olacağını düşündüğümüz bir hizmet daha siyasi çıkarlar uğruna engellenmiştir” sözleriyle karara tepki gösterdi.

ESHOT, İZULAŞ, İzmir Metro ve Tramvay A.Ş., İZDENİZ, İZTAŞIT ve İZBAN işletmelerinden oluşan entegre toplu ulaşımda, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde yapılacak aktarmalardan ücret alınmamasını öngören düzenleme teklifi, toplanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Teknik Kurulu'nda alınan kararla, genel kurula sevki reddedildi. Teklif, Mart ayı başında gerçekleştirilen genel kurul toplantısında oy çokluğu ile teknik kurula sevk edilmişti.

"Teklif, siyasi çıkarlar uğruna engellendi"

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan İzmir Büyükşehir Beledihye Başkanı Tunç Soyer, “Toplu ulaşımda 120 dakika ücretsiz aktarma sistemine ilişkin teklifimiz UKOME teknik kurulundan malesef geçmedi. Aynı kurulda daha önce bu teklife oybirliği ile olumlu oy veren merkezi idareye bağlı kurum ve kuruluşların temsilcileri bu kez nedense teklifin genel kurula sevkine izin vermemiştir. Hemşehrilerimizin yararına olacağını düşündüğümüz bir hizmet daha siyasi çıkarlar uğruna engellenmiştir. Meseleyi, kıymetli İzmir halkının ve kamuoyunun takdirlerine arz ediyorum” ifadelerini kullanarak karara tepki gösterdi.

Başkan Tunç Soyer müjdesini vermişti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 120 dakika ücretsiz aktarma sistemi müjdesini, 17 Şubat’ta Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen, 23 otobüsün daha ESHOT filosuna katıldığı törende vermişti. Soyer, “Toplu ulaşımda 90 dakika değil, 120 dakika ücretsiz aktarma sistemi için gerekli çalışmaları başlattık. İzmirliler artık tek biniş ücretiyle 120 dakika boyunca ücretsiz seyahat edebilecek. Karar, UKOME’de kabul edildikten sonra Mart ayında uygulamaya girecek” demişti. 

UKOME nedir? Görev ve yetkileri nelerdir?

UKOME, ulaşım konusunda alınan pek çok karar için yetkili mercidir. Büyükşehir içindeki kara, deniz, su, göl ve demiryolu üzerindeki her türlü taşımacılık hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesi amacıyla büyükşehir belediye başkanı ya da görevlendirdiği kişinin başkanlığında, yönetmelikle belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları ile, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun görevlendireceği ilgili odanın temsilcisinin katılacağı Ulaşım Koordinasyon Merkezi kurulur. İlçe belediye başkanları kendi belediyesini ilgilendiren konuların görüşülmesinde koordinasyon merkezlerine üye olarak katılırlar.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantılarına ayrıca gündemdeki konularla ilgili üye olarak belirlenmeyen ulaşım sektörü ile ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından ihtisas meslek odalarının temsilcileri de davet edilerek görüşleri alınır.

İzmir UKOME’nin üye listesi

İl Jandarma Komutanlığı, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, TCDD Taş. A.Ş. İzmir Bölge Müdürlüğü, DHM İşl. İzmir Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hiz. Düz. Genel Müdürlüğü, İzmir Bölge Liman Başkanlığı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, İzmir Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği, ESHOT Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı, Zabıta Dairesi Başkanlığı, Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürlüğü, Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Ulaşım Projeleri Şube Müdürlüğü, Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve İzmir Metro A.Ş Genel Müdürlüğü.