Çevre

İzmir'e gelen asbestli nükleer savaş gemisi Nae Sao Paulo, Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacak

Bir grup avukat, Aliağa'da sökülmek istenen asbestli nükleer savaş gemisi Nae Sao Paulo'ya karşı Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

23 Ağustos 2022 19:48

İzmir Aliağa’da bulunan Sök Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi tarafından sökülmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verdiği asbestli Nae Sao Paulo gemisine karşı mücadele sürüyor. Gemiye karşı hukuki mücadele veren bir grup avukat, Alsancak'ta bulunan bürolarının önünde basın açıklaması düzenledi.

Gazete Duvar'ın Mezopotamya Haber Ajansı'na dayandırdığı haberine göre, basın açıklamasını avukatlar adına Murat Fatih Ülkü okudu. Başka ülkelerin atıkları getirilerek, Türkiye'ye zehir saçıldığını ifade eden Ülkü, Türkiye'nin dünyanın çöplüğü olmadığını söyledi. Ülkü, "Bu, son dönemde ‘milli ve yerli’ sloganıyla ortalığı yıkan 20 yıllık AKP iktidarı döneminde, ulusal onuru da zedeleyen bir başka girişimdir. Avukat olarak, Anayasa’ya, Çevre Kanunu’na, uluslararası sözleşmelere aykırı, Nae Sao Paulo gemisinin Türkiye’de sökülmesinin engellenmesi için ulusal ve uluslararası hukuktaki girişimlerimizi başlatıyoruz. İzmir, Aliağa halkı asbestli gemiyi istemiyor. Hukuk bu gerçeği görmek zorundadır” dedi.

"Brezilya’daki tedbir kararından kaçarak ülkemize gelmekte"

Ülkü, Nae Sao Paulo’nun ikizi Clemenceau’nun sökülmek için Hindistan’a doğru yola çıktığını ancak protestolar ve girişimler sonrasında Süveyş Kanalı’ndan geri çevrilip Fransız sularına döndüğünü anımsattı. Geminin daha sonra İngiltere’de söküldüğünü hatırlatan Ülkü, Türkiye’ye, reva görülen bu durumu kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Ülkü, “Nae Sao Paulo, kendi ülkesi Brezilya’da, gemi söküm ihalesinin iptali için açılan davada verilen ‘bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi’ yönündeki ihtiyati tedbir kararından kaçarak ülkemize gelmekte” diye belirtti.

"Hukuk bugünler için vardır"    

Türkiye'de ilk başvurucu olarak Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunacaklarını söyleyen Ülkü, bu şekilde asbestli geminin İzmir'e, Aliağa’ya girmesinin engellenmesini talep ettiklerini ifade etti.

Ülkü, “AKP iktidarı, çöp, plastik atık, hurda, asbest, zehir seviciliğini, Türkiye’yi ucuz ve denetimsiz işgücü kaynağı olarak vahşi kapitalizmin isteklerine sunmayı bırakmalıdır. O bırakmıyorsa, işte hukuk böyle günler için vardır” diye konuştu. 

TIKLAYIN | Asbestli gemi NAe São Paulo İzmir’e doğru yola çıktı

TIKLAYIN | Brezilya'dan İzmir'e gelecek olan asbestli gemi yargıya taşınıyor; "Hindistan'ın kovaladığı gemiyi biz niye alıyoruz?"

TIKLAYIN | Aliağa'da 'asbestli gemi' protestosu: Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir; zehirlenmek istemiyoruz!

TIKLAYIN | İzmir'deki çevre örgütleri: Asbestli gemi 'Sao Paulo' İzmir'e gelmek üzere en geç 5 Ağustos'ta yola çıkacak

TIKLAYIN | DİSK'ten asbestli gemiye karşı Brezilya Büyükelçiliği önünde eylem