Gündem

İzmir'de barajların doluluk oranı düştü

Tahtalı Barajı yüzde 40'a düştü.

21 Aralık 2022 11:59

Uzun yıllar ortalamasına ve geçen yıla göre daha az yağış alan İzmir'de kasım ve aralık ayı sağanakları, içme suyunun sağlandığı barajlardaki doluluğun düşmesine engel olamadı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sitesinde yer alan Aylık Alansal Yağış Raporu'na göre, eylülde son 18 yılın en düşük yağışını alan Ege Bölgesi'nde ekimde de mevsim normallerinin yüzde 77 gerisinde kalındı.

Kasım'a kuraklıkla başlayan bölge, ayın ikinci yarısından sonra yağmura kavuştu, ancak kasım yağışları da uzun yıllar ortalamasının yüzde 21 ve geçen yılın ise yüzde 11 altında kaldı.

Yaklaşık 79 günlük yağmur hasretini 19 Kasım'da gideren İzmir'e ise son bir ayda metrekareye 192 kilogram yağış düştü.

Yağışlar ortalamanın altında kaldı

Uzun yıllar ortalaması metrekareye 93 kilogram olan kasım ayını 81 kilogram ile tamamlayan kent, ortalaması 146 kilogram olan aralık ayının ilk yarısında 101 kilogram yağış aldı.

Çoğunlukla sağanak şeklinde etkili olan kasım ve aralık yağışlarına rağmen içme suyunun sağlandığı barajlardaki doluluk oranları geriledi.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İZSU) 20 Aralık tarihli verilerine göre kentteki beş barajın da doluluk oranı geçen senenin aynı ayına göre azaldı.

Tahtalı Barajı yüzde 40'a düştü

Kentin en önemli su sağlayıcılarından Tahtalı Barajı'nda geçen yılın aynı dönemine göre doluluk yüzde 53'ten yüzde 40'a, Balçova'da yüzde 37'den yüzde 26'ya, Güzelhisar'da yüzde 66'dan yüzde 62'ye, Alaçatı Kutlu Aktaş'ta yüzde 48'den yüzde 45'e, Ürkmez'de yüzde 61'den yüzde 40'a düştü. (AA)