Gündem

İYİ Partili Erozan, o anlaşmayı böyle eleştirdi: İleride belki iklim değişikliği olur, buzullar erir, Çad’a deniz gelir, amin!

Türkiye, denize kıyısı olmayan Afrika ülkesi Çad ile askeri deniz anlaşması imzaladı

19 Aralık 2022 08:05

Türkiye, denize kıyısı olmayan Afrika ülkesi Çad ile askeri deniz anlaşması imzaladı. İYİ Parti Bursa Milletvekili,  emekli Büyükelçi Kamil Erozan, "İleride, belki iklim değişikliği olur, buzullar erir, Çad'a deniz gelir, amin" diyerek, anlaşmayı eleştirdi. 

Sözcü'de yer alan habere göre, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda konuşan Erozan, “Yine kes yapıştır bir anlaşma yapılmış, gayri ciddi bir tablo var. Çad'da deniz yok, deniz yoksa deniz haydutluğu, liman ziyareti, deniz kuvvetleri arasında eğitim de yok. İleride belki iklim değişikliği olur buzullar erir, Çad'a deniz gelir, amin” dedi.

“Bu standart bir anlaşma'' diyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise, “Denizi olmayan birçok ülke, ‘ileride lazım olabilir' diyor. Aynı zamanda, uluslararası hukuk gereği denizi olmayan ülkelerin denizde bazı hakları var. Çad'ın büyük bir gölü var, iç suları da var'' ifadesini kullandı.

Türkiye, daha önce de denizi olmayan Afrika ülkesi Zambiya ile deniz işbirliği anlaşması imzalamıştı.