Gündem

İYİ Parti'den TBMM'ye "Engelli Aylığı" teklifi

"5 milyon engelli yurttaşımızın devletimizin ilişkisel bağlamının dışında olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız"

20 Mart 2024 14:59

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Gösterge rakamlarındaki değişiklik ve Sosyal Hizmetler Kanunu'nda asgari ücret endeksini getirmek suretiyle 'Evde Bakım Aylığı'nı 12 bin 750 TL'ye çıkacak düzeye getiriyoruz. 2022 sayılı kanunda 3 kalemde maaş alan muhtaç engellilerimizin ücretlerinin yüzde 50 artışla 7 bin TL düzeyine getirilmesini teklif ediyoruz" dedi.

"Kanun teklifi veriyoruz"

İYİ Partili Kürşad Zorlu, Meclis Başkanlığı'na engelli vatandaşların mali haklarına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi sunduktan sonra TBMM'de engelli vatandaşlarla beraber basın toplantısı düzenledi. Zorlu, siyasi iktidarın yanlış uygulamalarıyla mağduriyet kuyruğu oluştuğunu, mağduriyet yaşayan kesimlerden birinin de engelli vatandaşlar olduğunu söyledi. Türkiye'de şu anda tahmini 9 milyon engellinin yaşadığını belirten Zorlu, "Bu rakamları biz siyasilerimizle paylaştığımızda şaşırıyorlar. Bu rakamların tespiti konusunda ailelerimizin farkındalığı arttıkça, sayının artacağına yönelik de bize bazı bilgiler veriliyor. Bu engelli yurttaşlarımızın özellikle bir kısmı sosyal yardımlar almaktadır. Geneline baktığımızda ülkemizde bu yardımlar gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık sadece binde 3'üne tekabül etmektedir. Engelli yurttaşlarımızın bu sosyal koruma yardımlarından edinimlerine baktığımızda ise bu da sadece yüzde 3,1 düzeyindedir. Bu gerçekten bir trajedidir. Bunun da detaylarını sizinle paylaşıp kanun teklifimizi aracılığınızla vatandaşlarımıza duyurmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Gerçeklikten uzaklar"

Engelli bireylerle alakalı yürürlükte 2 kanun olduğunu aktaran Zorlu, "Buna göre, ülkemizde 249 bin kişi yüzde 70 ve üzeri engelli durumdayken 307 bini yüzde 40-69 arasında bir engele sahip olarak ücret alıyor devletten. 82 bin kişi ise 18 yaşın altında engelli olarak bu maaşı alıyor. Yaklaşık 640 bin kişi sadece bu başvuruyu yaptığı için bu maaşı alabilir düzeyde. Yine yaklaşık 570 bin vatandaşımıza da Evde Bakım Aylığı ödenmektedir. Yine bu kapsamda 312 özel bakım merkezinde 30 bin 200 engelli vatandaşımız da hizmet alıyor.

Bütün bu toplama baktığımızda, buna kamu kurumlarında çalışan engelli vatandaşlarımızı da dahil ettiğimizde 5 milyon engelli yurttaşımızın devletimizin ilişkisel bağlamının dışında olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Kanun teklifimizi biraz önce TBMM'ye teslim ettik. Bu doğrultuda gösterge rakamlarındaki değişiklik ve Sosyal Hizmetler Kanunu'nda asgari ücret endeksini getirmek suretiyle Evde Bakım Aylığı'nı 12 bin 750 TL'ye çıkacak düzeye getiriyoruz. 2022 sayılı kanunda 3 kalemde maaş alan muhtaç engellilerimizin ki 1,2 milyon insandan bahsediyorum. Onların da ücretlerine yüzde 50 artışla 7 bin TL düzeyine getirilmesini bu kapsamda teklif ediyoruz" diye konuştu.(DHA)