Gündem

İVME Hareketi: Türkiye’de yasal iş çalışma saatlerine uyulursa 1 ile 2 milyon arası yeni iş imkanı doğabilir

15 Kasım 2023 13:31

Bağımsız araştırmacı Ömer Ünal’ın, kaleme aldığı “Türkiye’de Çalışma Saatleri - İşsizlik İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme” raporu İVME Hareketi tarafından yayımladı. Rapora göre; Türkiye’de yasal çalışma sürelerine uyulursa veya haftalık çalışma saatleri yüzde 5 ila 7 azaltıldığında, 1 ila 2 milyon arası yeni iş yaratılabiliyor.

Rapora göre; Türkiye'deki mevcut düşük ücret politikası, yüksek hane borçları ve kalıcı işsizlik sorunlarıyla birlikte, mevcut yasal çalışma sürelerinin aşarak çalışmak bir kural haline gelmiş durumda Böylelikle de işsizlik sorunu çözülmüyor aksine yoğunlaşarak artıyor. 

Bu durumu düzeltmek için yasal çalışma saatlerinin denetimleri artırılmalı ve çalışma sürelerinin kısaltılması öneriliyor. Yapılan hesaplamalara göre, mevcut süre içinde çalışıldığında veya haftalık yasal çalışma süresi yüzde 5 ila 7 arasında azaltıldığında, 1 ila 2 milyon arasında ek işgücüne ihtiyaç duyulacaktır.

"Türkiye'de çalışanların yüzde 20'si haftada 60 saat çalışıyor"

Raporun vurguladığı önemli bulgular arasında, Türkiye'de yasal düzenlemelere rağmen haftalık çalışma saatlerine uyulmaması dikkat çekmektedir. OECD verilerine göre, Türkiye'deki çalışanların yüzde 20'si haftada 60 saatten fazla çalışmaktadır. Eurostat'a göre Türkiye’de ortalama çalışma süresi haftada 48,3 saattir ve ILO verilerine göre Türkiye, hem haftalık çalışma süresi uzunluğu hem de haftada 49 saatten fazla çalışan sayısı bakımından 163 ülke arasında 21. sıradadır. Bu durum, yasal çalışma saatlerinin iş teftişleri aracılığıyla uygulanmasını ve yasal çalışma sürelerinin düşürülmesini gerektirebilir.

Çalışmada Ömer Ünal’ın sunduğu hesaplamalara göre; Türkiye’de çalışma saatlerinin kademeli olarak azaltılması sonrası ortaya çıkacak gerekli işgücü 3 farklı veriye göre incelendiğinde;

  • TÜİK verilerine göre SGK 4A kapsamında haftada 45 saat çalışan 16 milyon 852 bin 877 kişinin haftada 42,5 saat çalışma gerçekleştirmesi halinde mevcut işgücüne ek olarak 991 bin 345 kişi daha gerekmektedir.
  •  OECD verilerine göre haftada 60 saatten fazla çalışan işgücünün yasal çalışma süresi olan 45 saate çekilmesi ile 1 milyon 123 bin 525 yeni çalışana ihtiyaç doğmaktadır.
  • Eurostat verilerine göre haftada ortalama 48,3 olan çalışma süresinin işgücünün yasal çalışma süresi olan 45 saate çekilmesi durumunda ek olarak 1 milyon 235 bin 877 çalışana ihtiyaç duyulmaktadır.

Yoğun işsizlik riski çalışanlar üzerinde baskı yaratıyor

Raporda yer alan bilgilere göre; Türkiye’de çalışanların büyük çoğunluğunun elde ettiği gelirin asgari ücrette eşitlendiği ve gelirlerin yüzde 70’inin haberleşme, konut, gıda ve ulaşım gibi en temel ihtiyaçlara harcanıyor. Çalışanlar, düşük ücret politikasına, yüksek borçluluk düzeyine ve uzun çalışma saatlerine maruz kalıyor. Bu durum, gerek uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla, gerekse yoğun işsizlik riskiyle çalışanlar üzerinde baskı üretilerek sağlanıyor.

"Yasal çalışma saatleri uygulanırsa 1 ile 2 milyon arasında değişen ek iş gücü ortaya çıkabilir"

Rapor'da Türkiye’de yasal çalışma saatlerinin iş teftişleri aracılığıyla uygulanmasını ve yasal çalışma sürelerinin düşürülmesini sağlamanın yeni işgücü ihtiyacını gerekli kılacağı ön görülüyor. Ulusal ve uluslararası veriler dikkate alınarak yapılan hesaplamalar sonucunda 1 ile 2 milyon arasında değişen ek işgücü ihtiyacı bulunuyor.