Gündem

İTÜ’de bildiri krizi: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı görevden alındı, soruşturma açıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetiminin, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’yu görevden aldığı ve “23 Şubat 2023 Tarih ve 126 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Hakkında Ortak Bildiri”nin bölümün internet sitesinde yayımlanmasına ilişkin soruşturma başlattığı öğrenildi

04 Nisan 2023 13:00

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetimi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün Kahramanmaraş ve Hatay merkezli 6 ve 20 Şubat depremlerinden sonra yerleşme ve yapılaşmayla ilgili çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne karşı 28 Mart’ta yayımladığı ortak bildiriye ilişkin soruşturma süreci başlattı.

T24’ün ulaştığı İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden öğretim üyeleri, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından görevden alındığını ve bildirinin bölümün internet sitesinde yayımlanmasına ilişkin soruşturma başlatıldığını söyledi.

Öte yandan sosyal medyada şehir plancıları, akademisyenler ve İTÜ öğrenci kulüpleri karara tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve yardımcıları, 23 Şubat 2023 tarihli “Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”ne karşı 28 Mart’ta ortak bildiri yayımlamıştı. Bildiride, söz konusu kararnamenin “endişe verici sonuçlar ortaya koyacağı” görüşünden hareketle şöyle denilmişti:

Bu kararname, kısa sürede deprem sonucu ortaya çıkan barınma ihtiyacına yanıt verme hedefine sahip olmasıyla, Türkiye’de köklü bir geçmişe sahip Şehir ve Bölge Planlama bilim alanı ve mesleğinin birikimlerini göz ardı etmekte, daha orta ve uzun vadede büyük sorunlara yol açabilecek bir nitelik taşımaktadır.” 

Bildirinin kamuoyunda gündem olmasının ardından İTÜ yönetimi, 31 Mart’ta bölümün internet sitesini önce erişime engellemiş, ardından bildiriyi yayından kaldırmıştı.

TIKLAYIN | İTÜ yönetimi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne karşı çıkan bildirisini yayından kaldırdı