Gündem

İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

15 Haziran 2023 17:22

İsviçre'nin Zürih kentinde dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye karşıtı protestolar üzerine İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch bugün, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Görüşmede, Büyükelçi Ruch’a, “bu saldırının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu” iletildi.

VOA Türkçe'nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre 14 Haziran’da Zürih’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan maket yakma ve pankart açma olayları yaşanması üzerine İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Ruch bu sabah, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay tarafından bakanlığa davet edildi.

Dışişleri kaynakları, görüşmede Büyükelçi Ruch’a bu tür saldırılara izin verilmemesi gerektiği mesajı verildi. Ankara ayrıca olayla ilgili soruşturmanın başlatılarak, faillerin tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin süratle yapılmasını talep etti.

İsviçre’nin birçok kentinde dün Feminist Grev çatısı altında binlerce kadın işyerinde eşit ücret ve kadınlarla LGBT topluluğuna karşı şiddetin sona erdirilmesi için protestolara düzenlemişti. Zürih kentindeki gösterilere sızan "Zürih Devrimci Grev Kolektifi" adlı grup, UBS bankası önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen kukla ve Türk bayrağı yaktı; öncesinde de "Kill Erdogan (Erdoğan'ı öldürün)" yazılı pankart açtı.