Ekonomi

İsviçre Merkez Bankası Başkan Yardımcısı: Credit Suisse satılmasaydı iflas ederek küresel finans krizine yol açacaktı

Credit Suisse CEO'su ise başarısız olduklarını belirterek özür diledi

04 Nisan 2023 12:02

İsviçre Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Martin Schlegel, “Eğer Credit Suisse, UBS Group’a satılmasaydı bir sonraki işlem gününde iflas edecekti ve küresel bir finans krizine yol açacaktı” dedi. 

İsviçre merkezli SRF televizyonuna konuşan Schlegel, hükümetin anlaşmaya aracılık etmede başarısız olması durumunda finansal krizle karşı karşıya kalacaklarını belirtirken UBS-CS anlaşmasının, “kötü çözümler arasında en iyisi” olduğunu söyledi.

UBS-CS birleşmesi hükümetin acil durum yetkileri kullanarak gerçekleşmiş, birleşme için hissedar onayı alınmamıştı. İki bankanın genel kurulları, bu hafta gerçekleşecek.

İsviçre Maliye Bakanı da küresel kriz riskine dikkat çekmişti

İsviçre Maliye Bakanı Karin Keller-Sutter, Credit Suisse'in bir gün daha dayamayacağını belirtmişti. Bir önceki hafta yerel basına konuşan Sutter, satın almanın gerçekleşmediği senaryoda Credit Suisse bankasının pazartesi borsa açıldıktan sonra "hayatta kalamayacağını" söylemişti.

Sutter, "Credit Suisse'in çöküşü diğer bankaları da uçuruma sürükleyeceği için bir küresel finans krizi bekleyebilirdik" diye konuşmuştu.

Credit Suisse CEO'su özür diledi

Credit Suisse Group AG Yönetim Kurulu Başkanı Axel Lehmann, bankayı kurtaramadıkları için "gerçekten çok üzgün olduğunu" söyledi.

Zürih'teki yıllık hissedarlar toplantısında konuşan Lehmann, skandalların izini silmek konusunda başarısız olduklarını belirterek, "banka kurtarılamaz hale gelmişti" değerlendirmesini yaptı.

Lehmann, bankanın batışında kendisi de dahil yönetimin sorumlu olduğunu, UBS'in satın alma teklifini kabul etmek zorunda olduklarını bildirdi.