Dünya

İsveç'te ilk kez domuz gribi tespit edildi

Afrika domuz vebası salgını, Sırbistan, Bosna ve Hırvatistan'daki domuz yetiştiricilerini Haziran ayından bu yana binlerce domuzu itlaf etmeye zorladı ve hükümetlere çiftçilerin kayıplarını tazmin etmeleri için baskı yapıyor

07 Eylül 2023 12:02

T24 Sağlık

İsveç Veterinerlik Enstitüsü'nün yaptığı açıklamaya göre, İsveç'te ölü bir yaban domuzunda Afrika domuz vebası testi pozitif çıktı ve ülkede domuz gribi ilk kez görüldü.

Veteriner Enstitüsü yaptığı açıklamada, Stockholm'ün yaklaşık 200 kilometre kuzeybatısındaki Fagersta'da yedi ölü domuz bulunduğunu ve daha fazla testin yapıldığını söyledi. Enstitü'den yapılan açıklamada "Şu anda enfeksiyonun nasıl bulaştığını bilmiyoruz, ancak Avrupa'daki en yakın enfeksiyonlu bölgeden bu yana uzun bir sıçrama var ve bu nedenle bunun yaban domuzu değil, insanlar aracılığıyla gerçekleştiğini varsayıyoruz" denildi. 

Virüs insanları veya diğer hayvanları etkilemese de domuz eti yoluyla ya da ayakkabı, alet veya araçlarda taşınarak yayılabileceği düşünülüyor. 

Afrika domuz vebası salgını, Sırbistan, Bosna ve Hırvatistan'daki domuz yetiştiricilerini Haziran ayından bu yana binlerce domuzu itlaf etmeye zorladı ve hükümetlere çiftçilerin kayıplarını tazmin etmeleri için baskı yapıyor.