Dünya Basınında Bugün

İsveç, NATO için son engeli aştı; Tel Aviv, Hamas liderinin rehineler arasında saklandığına inanıyor; SYRIZA'da işler karışık | Dünya Basınında Bugün

27 Şubat 2024 09:30

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, İslamofobi konusunda artan tartışmaları kontrol altına almaya çalışırken, Britanya'nın ırkçı bir ülke olmadığının "yaşayan kanıtı" olduğunu ilan etti. New York Times, Macaristan'ın da onayının ardından İsveç'in NATO'ya katılımının önünde engel kalmaması hakkında bir analiz hazırladı. İsveç ve Finlandiya'nın da üyeliğiyle Rusya Devlet Başkanı Putin'in artık genişlemiş ve "barış hayal etmeyen" bir NATO'yla karşı karşıya olduğu belirtildi. The Washington Post'a konuşan kaynaklara göre İsrail ordusu, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın güney Gazze'deki tünel ağında saklandığına emin. Hamas'ın Paris'teki Gazze ateşkes görüşmelerinde tüm askeri operasyonlara 40 gün ara verilmesini ve İsrailli rehinelere karşılık Filistinli tutukluların 10'a 1 oranında takas edilmesini içeren bir taslak teklif aldığı bildirildi. Aleksey Navalni'nin ekibi, Rus muhalif lider geçen haftalarda cezaevinde ölmeden önce Batılı devletler ve Rusya arasında bir tutuklu takası planlandığını ifade etti. Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA kongresinde dört gün süren yoğun perde arkası faaliyetler, kargaşa ve siyasi sınırların çok ötesine geçen gergin bir atmosferin ardından, parti içindeki kutuplaştırıcı eğilimler devam ediyor.

27 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Rishi Sunak: Ben Britanya'nın ırkçı olmadığının kanıtıyım

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, İslamofobi konusunda artan tartışmaları kontrol altına almaya çalışırken, Britanya'nın ırkçı bir ülke olmadığının "yaşayan kanıtı" olduğunu ilan etti.

Başbakan, Muhafazakâr Parti'nin eski genel başkan yardımcısı Lee Anderson'ın Müslüman karşıtı nefreti körüklemekle suçlanmasının ardından tüm siyasetçilerin "dikkatli" olması ve gerilimi "gereksiz yere alevlendirmemesi" gerektiği uyarısında bulundu.


New York Times | İsveç NATO'ya katılırken blok, kararlılığını teyit ediyor

New York Times, Macaristan'ın da onayının ardından İsveç'in NATO'ya katılımının önünde engel kalmaması hakkında bir analiz hazırladı. İsveç ve Finlandiya'nın da üyeliğiyle Rusya Devlet Başkanı Putin'in artık genişlemiş ve "barış hayal etmeyen" bir NATO'yla karşı karşıya olduğu belirtildi. Gazete, ABD'de NATO'nun "hayranı olmayan" Trump'ın başkan olma ihtimaline karşı, Avrupa ülkelerinin kendi savunmalarını da geliştirdiğini ifade etti. 


The Washington Post | Yetkililer: Hamas lideri, rehineler arasında saklanıyor

The Washington Post'a konuşan kaynaklara göre İsrail ordusu, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın güney Gazze'deki tünel ağında saklandığına emin. Ancak yetkililer, Sinvar'ın rehineleri bir kalkan olarak kullandığını, bu yüzden ona yönelik bir saldırının riskli olacağını düşünüyor. 


Al Arabiya | Hamas 40 günlük ara, rehine takası ve yardım girişini içeren Paris ateşkes önerisini inceliyor

Filistinli militan grup Hamas'ın Paris'teki Gazze ateşkes görüşmelerinde tüm askeri operasyonlara 40 gün ara verilmesini ve İsrailli rehinelere karşılık Filistinli tutukluların 10'a 1 oranında takas edilmesini içeren bir taslak teklif aldığı bildirildi. 

Ateşkes kapsamında Gazze'deki hastaneler ve fırınlar onarılacak, her gün 500 yardım kamyonu Gazze Şeridi'ne girecek ve yerinden edilenlerin barınması için binlerce çadır ve karavan gönderilecek.


Moscow Times | Müttefikleri, Navalni'nin planlanmış suçlu takası öncesinde öldürüldüğünü belirtti

Aleksey Navalni'nin ekibi, Rus muhalif lider geçen haftalarda cezaevinde ölmeden önce Batılı devletler ve Rusya arasında bir tutuklu takası planlandığını ifade etti. Anti Yozlaşma Vakfı'nın başındaki Maria Pevçik, Berlin'de tutuklu bulunan Rus istihbaratının tetikçisi Vadim Krasikov ile Rusya'daki iki ABD'li tutuklu ve Navalni'nin takası için görüşmeler yapıldığını belirtti.


eKathimerini | SYRIZA'nın kongre sonrası imajı "iyi değil"

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA kongresinde dört gün süren yoğun perde arkası faaliyetler, kargaşa ve siyasi sınırların çok ötesine geçen gergin bir atmosferin ardından, parti içindeki kutuplaştırıcı eğilimler devam ediyor.

Liderliğe yakın parti yetkililerinin aksi yöndeki iddialarına rağmen eKathimerini, partinin imajının zedelendiğini yazdı. 

Kathimerini'nin edindiği bilgilere göre parti lideri Stefanos Kasselakis, "kilit" siyasi pozisyonlarla ilgili acil değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Sadece birkaç kez toplanan Yürütme Bürosu'nun etkinleştirilmesi de gündemde.