Dünya

İsveç: Kuzey Akım boru hatlarında patlayıcı kalıntıları bulundu

İsveç'in bulguları, sabotaj şüphelerini doğruladı

18 Kasım 2022 12:36

T24 Dış Haberler

İsveç'te savcı, Kuzey Akım boru hatlarının zarar gördüğü bölgede patlayıcı kalıntılarına rastlandığını ve bunun sabotaj iddialarını doğruladığını ifade etti.

İsveçli ve Danimarkalı yetkililer, Baltık Denizi üzerinden Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz taşıyan Kuzey Akım 1 ve 2'de oluşan dört deliği inceliyordu. Kuzey Akım'daki hasar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle bağlantılı olarak en çok konuşulan konulardan biri haline gelmişti.

İsveç Savcılık Otoritesi'nden yapılan açıklamada, "Analizler toplanan çeşitli objelerde patlayıcı kalıntıları olduğunu gösteriyor" denildi. 

Açıklamada, "Soruşturma çok kapsamlı ve kompleks. Devam eden soruşturma herhangi bir şüpheli belirlenip belirlenemeyeceğini gösterecek" denildi. 

Danimarka da geçen ay yaptıkları açıklamada ilk bulgularına göre sızıntıya kuvvetli patlamaların sebep olduğunu söylemişti.

Kuzey Akım 2 hattı, Rusya'dan Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine gaz taşınması için yapılmıştı. Ancak milyarlarca Euro'luk proje, Rusya'nın Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra durduruldu. Fakat boru hattında daha önceden pompalanmış doğalgaz bulunuyordu. 26 Eylül'de sızıntı tespit edildikten sonra deniz yüzeyinde baloncuklar oluşmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı geçen ay Britanya donanmasının boru hattını patlattığını iddia etmiş, Londra bu iddiayı yalanlamıştı.