Medya
BBC Türkçe

İşten atılan Sputnik Türkiye çalışanları Meclis gündeminde

16 Ağustos 2023 03:03

Esra Yalçınalp, İstanbul & Fundanur Öztürk, Ankara

Rusya devleti destekli haber yayıncısı Sputnik Türkiye’nin İstanbul ve Ankara ofislerinde çalışan 24 Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan Sputnik Türkiye çalışanları, TGS ile birlikte geçen hafta İstanbul ve Ankara ofisi önünde basın açıklaması yaptı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de konuyu Meclis gündemine getirerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Çakırözer, önergede, "Aralarında sendika işyeri temsilcilerinin de bulunduğu 24 gazetecinin işveren tarafından işten çıkarılmasından haberdar mısınız?" diye sordu.

Konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, basın özgürlüğünün önündeki engellerden birinin gazetecilerin sendikal mücadelede yaşadığı sıkıntılar olduğunu vurgulayan Çakırözer, şunları söyledi:

"Çalışanların örgütlenme hakkının korunması için hem iş verenler hem de denetleyici olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir."

İşten çıkarılan Sputnik Türkiye çalışanları eylemlerine devam ediyor.

Ankara ofisinin bulunduğu Koç Kuleleri önünde basın açıklaması yapan Sputnik Türkiye çalışanları, Anayasa ile korunan sendikal haklarını hatırlatarak, toplu iş sözleşmesiyle işe geri alınana dek mücadeleyi sürdüreceklerini duyurdu.

TGS Başkanı Gökhan Durmuş, yaptığı basın açıklamasında, Sputnik Türkiye işvereninin, “24 TGS üyesini sendikal nedenle işten çıkarttığını ve Anayasa'yı çiğnediğini" vurguladı.

Sputnik Türkiye temsilci ve yöneticilerine seslenen Durmuş, "Sakın rahat uyumayın. Bu mücadele bitmedi, aksine yeni başlıyor" dedi.

24 Temmuz'da İstanbul ve Ankara bürosuna grev ilanı asıldığını söyleyen Durmuş, bunu takip eden süreçte Sputnik işvereninin sendikal örgütlenmeyi dağıtmak ve toplu iş sözleşmesini imzalamamak için çabaladığını söyledi.

Durmuş, hem Ankara hem de İstanbul bürolarında sendika üyelerine istifa baskıları yapıldığını ve Ankara bürosu işveren temsilcisinin, sendikanın astığı grev ilanını hukuksuz bir biçimde indirdiğini kaydetti:

"Üyelerimiz istifa etsin diye yöneticiler tarafından ikna odaları kuruldu, söktükleri grev kararımızı, resmi kurumlara yaptıkları başvurular reddedilince yeniden asmak zorunda kalan işveren, bu kez de sözde 'ekonomik' nedenle 24 üyemizin işine son verdi."

“Hiçbir kurum, şirket ya da kişi bu ülkedeki kanunlardan daha güçlü değildir" diyen Durmuş, "Sputnik Türkiye ofisi Ankara ve İstanbul temsilcileri, kanunları çiğneme cesaretini nereden buluyor" sorusunu yöneltti.

Durmuş, "Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’a ve cumhuriyet savcılarına çağrı yapıyorum; yasaların, anayasanın çiğnenmesine izin vermeyin” diye konuştu.

BBC Türkçe’nin sorularını da yanıtlayan Durmuş, Sputnik işvereniyle Şubat 2023’ten beri toplu iş sözleşmesi yasal müzakere sürecinin içinde olduklarını söyledi.

Durmuş, “Birçok başlıkta anlaşma sağlanmıştı. Ücret konularına gelindiğinde ise görüşmeler tıkandı. Hiç zam vermek istemediklerini ifade ettiler. Bu durum karşısında üyelerimiz yasal haklarını kullanarak grev kararı almışlardı” dedi.

TGS, Sputnik’in İstanbul ve Ankara ofislerine 24 Temmuz’da grev ilanını asmış ve 17 Ağustos’ta grev uygulamasının başlayacağını duyurmuştu.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir