Gündem

İşte 23 Haziran seçimlerinin tüm adayları: Kim kimdir, 31 Mart'ta kaç oy aldı?

Yeniden yapılacak İBB seçimlerinde 4 parti ve 17 bağımsız aday yarışıyor

22 Haziran 2019 10:00

T24 Haber Merkezi
Derleme: Damla Uğantaş

YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için verdiği iptal kararının ardından İstanbul halkı yarın bir kez daha önümüzdeki 5 yıl boyunca kenti yönetecek belediye başkanını seçmek üzere yarın bir kez daha sandık başına gidecek.

Seçimde AKP’li Binali Yıldırım, CHP'li Ekrem İmamoğlu, Saadet Partili Necdet Gökçınar ve Vatan Partili Mustafa İlker Yücel ile 17 bağımsız aday yarışacak. Bağımsız adayların listesi şöyle:

"Dursun Ali Bacıoğlu, Vedat Öztürk, Ahmet Çördük, Muhammet Ali Canca, Mehmet Yıldız, Güldes Önkoyun, Hasan Atasoy Torun, Mehmet Ali Aydoğmuş, Lütfü Yılmaz, Seçkin İlker, Özkan Mustafa Küçükkural, Fatma Ragibe Kanıkuru Loğoğlu, Burhan Erol, Doğan Duman, Ali Rıza Kansız, Abdul Celil Gülalp, Burak Kadıoğlu."

İstanbul için nihai kararın verileceği seçime saatler kala İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının biyalografileri ve 31 Mart’ta aldıkları oy sayısı şöyle:

Ekrem İmamoğlu

31 Mart seçimleri öncesinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklamakta geç kaldığına dair sesler yükselirken, çok büyük bir kesim İstanbul’un iş merkezlerine uzaklığı dolayısıyla espri konusu olan Beylikdüzü ilçesinin belediye başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun aday gösterilebileceğine ihtimal vermiyordu. Zira CHP’ye oy veren büyük bir kesimde, Binali Yıldırım gibi Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlı konumlarında bulunmuş bir adaya karşı daha daha tanınmış bir ismi aday olarak gösterme beklentisi hakimdi. Ancak adaylığı açıklandığında tanınırlık oranı yüzde 16’larda olan İmamoğlu, Türkiye tarihinde benzerine az rastlanır bir biçimde 6 aydan kısa sürede Türkiye’nin en tanınmış siyasetçilerinden biri olmayı başardı.

Sahilden 12 kilometre içerideki bu köyde doğup büyüdü. Dedesinin iki katlı taş yığma evinin yanına yapılan küçük evde doğdu İmamoğlu. Evin altında inekleri için ahır bulunuyordu. Ailesi hem tarım yapıyor hem de ticaretle uğraşıyordu. Babası Hasan İmamoğlu, 1960’lardan itibaren ülkücü ve MHP’lidir aynı zamanda ANAP’ın Trabzon’da kurucusu ve merkez ilçe başkanıydı. 

Trabzon Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun olarak yine İstanbul Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları ve Yönetimi bilim dalında Yüksek Lisans eğitimi aldı.

1992`de inşaat ve taahhüt işleri yapan aile şirketinde iş hayatına başladı. Bu şirkette Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Okul yıllarında amatör olarak futbol oynadı. Trabzonspor Futbol Kulübü, Trabzonspor Basketbol Kulübü ve Beylikdüzüspor Kulübü’nde yöneticilik yaptı.

2009’da CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı oldu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildi. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı koltuğunu AKP’li Yusuf Uzun’dan devraldı. Ekrem İmamoğlu'nun bu dönemde Beylikdüzü'nde yaptırdığı Kıbrıs Anıtı, 31 Mart seçimleri öncesinde hükümete yakın medyanın "İmamoğlu Türk katili 3. Makarios'un heykeli dikti" haberiyle yeniden gündeme geldi. Kıbrıs konusundaki Londra Anlaşması’nı konu alan bu anıtın, çıkan haberler üzerine saldıya uğramasına ilişkin İmamoğlu  "Anıt insanlara aynı zamanda bir şeyleri hissettirmeli, tarihi yaşananları anlatmalı. Denktaş’ın heykelinin bir yanına Denktaş’ın ‘İki bayrak’ adlı şiiri ve kahraman Türk askeri ile mücahit Kıbrıs Türk askerlerinin ellerinde Türk ve KKTC bayrağının olduğu bir rölyef yapıldı. Ayrıca diğer rölyefte ise Londra’da yapılan görüşmelerde o dönem sözleşmeyi imzalayan Makarios, İngiliz temsilci ve Dr. Fazıl Küçük ile Masaya yumruğunu vuran Rauf Denktaş vardır. Ne yazık ki Fazıl Küçük’ün yüzünü darbeleyen kişiler tarihi bir süreci bilmediklerinin, Kıbrıs’ın ne olduğunu bilmediklerinin bir ispatıdır" dedi.

31 Mart seçimlerine aday gösterilmesinin ardından İmamoğlu hakkındaki en büyük övgü siyasetin kutuplaştırıcı dilini kırdığı kapsayıcı bir uslubu benimsettiği yönünde oldu.

31 Mart seçimlerinde 4 milyon 169 bin 765 oy aldı. AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın 13 bin oy önünde seçimi tamamlayan İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. AKP’nin itirazları nedeniyle günler süren sayımın ardından 18 Nisan’da mazbatasını alarak göreve başladı. Ancak AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin tekrarlanmasına ilişkin başvurusunun YSK tarafından, bazı sandık kurulu üyelerinin kamu göreblisi olmaması gerekçe gösterilere kabul edilmesinin ardından mazbatası iptal edildi.

23 Haziran seçimleri öncesinde Ramazan Bayramı tatili sırasında çıktığı Karadeniz turundan dönerken Ordu-Giresun Havalimanı’nda yaşadığı VIP tartışmasıyla gündeme geldi. Ekrem İmamoğlu ve beraberindekilerin havalimanının VIP bölümüne alınmaması dolayısıyla çıkan tartışmada Ekrem İmamoğlu’nun Ordu Valisi Seddar Yavuz’a ‘İtlik yapıyor’ dediği öne sürüldü. İmamoğlu “Basitlik yapıyor dedim” şeklinde bir açıklama yaparak iddiayı yalanladı ancak iddia Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP kanadından pek çok kesim tarafından tekrarlandı. Erdoğan, Vali Yavuz’un İmamoğlu hakkında şikâyette bulunacağını ve ceza alması halinde Belediye Başkanı seçilse daha başkanlığının düşeceğini söyledi. Erdoğan “Ordu Valisi’ne hakaret etti. Ceza süresi uzarsa başkanlığı düşer, tıpkı benim gibi" sözleriyle duyurdu.

Seçim sürecinde İmamoğlu’nun hükümete yakınlığı ile bilinen medya kuruluşları ve kişiler tarafından eleştirildiği ikinci nokta Binali Yıldırım ile katıldığı ortak canlı yayın öncesinde programın moderatörü İsmail Küçükkaya ile The Marmara Oteli’nde yüz yüze görüşmesi oldu. Hükümet kanadı, “tarafsızlık ilkesine aykırı davranıldığını ve Binali Yıldırım’a tuzak kurulduğunu” ileri sürerken Küçükkaya Binali Yıldırım ile iki kez telefonda görüştüğü, İmamoğlu ile yaptığı görüşmenin gizli bir görüşme olmadığını söyledi.

Binali Yıldırım

Binali Yıldırım, 1955’te Erzincan’ın Refahiye ilçesinde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra aynı bölümde yüksek lisans yaptı.  Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Türkiye’nin en eski tersanelerinden Camiialtı Tersanesi’nde mühendislik ve yöneticilik görevleri aldı.

Eğitim için İTÜ’yü tercih etmesini “Boğaziçi Üniversitesi’ni ziyaret ettim. Bir baktım farklı bir dünya. Değişik binalar, surlarla çevrilmiş alan. Sonra bahçesinde gençler kızlı, erkekli oturuyor. Ben çok şaşırdım. Burada yoldan çıkarım dedim. Ondan sonra teknik üniversiteyi seçtim” sözleriyle açıkladı.

1990-1991’de İsveç’te bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı.

1994’te İDO Genel Müdürlüğü görevini üstlendi. İstanbul’da toplu taşımacılığın denize kaydırılması için çalıştı. Bu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkiler kurdu. 2 Kasım 1999 tarihli Hürriyet gazetesinin haberine göre, Yıldırım, 1999 yılında dönemin belediye başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından akrabalarına İDO’nun büfelerini dağıttığı için görevden alındı. Söz konusu haber 23 Haziran seçimlerine giderken en çok konuşulan konulardan biri oldu.

2001’de AKP’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde İstanbul 1. Bölge milletvekili olarak parlamentoya girdi. Abdullah Gül’ün kurduğu 58. Hükümette Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı. Pamukkale hızlı tren faciası da bu dönemde yaşandı. Yıldırım, 41 yolcunun öldüğü kazanın ardından kendisine yapılan ‘istifa et’ çağrısını “Bakan istifa etsin deniyor. Bunun cevabını şöyle veriyorum; ben zor anlarda bırakacak kaçacak bir adam değilim.Yaptığım her uygulamanın arkasındayım. Bunun hesabını da sonuna kadar veririm. Bu acıları bir kenara bırakarak buradan bize yüklenilmesini yüce milletin takdirine bırakıyorum” sözleriyle geri çevirdi.

17 yıllık AKP iktidarında bakanlık koltukları sık sık el değiştirirken Yıldırım, koltuğunu en uzun süre koruyan isim oldu. 2002–2013 ve 2015–2016 yılları arasında 12 yıl boyunca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptı.

AKP 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde  Belediye Başkan adayı olarak Yıldırım’ı gösterdi. Yıldırım bu nedenle bakanlık görevinden ayrıldı. Bakanlığı 26 Aralık 2013'te Karaman Milletvekili Lütfi Elvan'a devretti.12 yıllık bakanlığı süresince hızlı tren, Marmaray, internet alt yapısının güçlendirilmesi, havacılık ve yol projelerinin başındaki isim oldu. 3. Boğaz Köprüsü’ne Yavuz Sultan Selim isminin verilmesi konusunda yaptığı “Alevi katliamı bir efsanedir, gerçeklikle alakası yoktur” açıklaması tepki çekti.

Yıldırım yerel seçimde partisinin İzmir’deki  yüzde 30’lar civarındaki oyunu, yüzde 36’ya yükseltti, kazandığı belediye sayısını da birden 6’ya çıkardı ama  seçimi kazanamadı.

Yıldırım, İzmir adaylığının ardından yeniden bakanlığa dönmedi, Erdoğan’ın danışmanlığını üstlendi.

7 Haziran 2015’te yapılan seçimlerde partisinin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili listesinde yer almayan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlığı görevini sürdürdü. 1 Kasım seçimlerine giderken kuralın kaldırılması üzerine İzmir’den aday gösterildi ve Meclis’e girdi.

Adı Eylül 2015’te yapılan 5. Büyük Kongre öncesinde Erdoğan ve Davutoğlu arasında yaşanan MKYK listesi anlaşmazlığı üzerine genel başkan adayı olarak öne çıktı. Varılan uzlaşma sonucunda aday olmadı. Ancak Davutoğlu’nun karşısına çıkabilecek bir isim olduğu görüldü. 

Davutoğlu’nun başkanlığındaki 64. Hükümetin kuruluş çalışmaları sırasında da muhtemel Başbakan Yardımcılarından biri olarak adı öne çıktı. Ancak tekrar Ulaştırma Bakanı olarak görevlendirildi.

AKP içinde yaşanan ‘Pelikancılar’ tartışmasının ardından Ahmet Davutoğlu'nun istifası üzerine Mayıs 2016'da yapılan olağanüstü kongrede AKP Genel Başkanı seçildi ve başbakanlık görevine başladı. Yıldırım “Seçime girmeden Başbakan olan” sayılı isimlerden birisi oldu. Bu dönemde AKP’li Aydın Ünal’ın söylediği “Yeni başbakan düşük profilli olacak” sözleri çok tartışıldı.

15 Temmuz darbe girişimi yaşandığında Başbakanlık koltuğunda Yıldırım oturuyordu. Darbe girişiminin olduğu gün İstanbul'da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'ya yola çıktı. Güvenlik nedeniyle güzergah değiştiren Yıldırım, geceyi Kastamonu'da bir kaymakamın evinde geçirdi. Gelişmeleri buradan takip eden Yıldırım'ın Ankara'ya varması 12 saati buldu.

16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu sürecinde Binali Yıldırım, evet çıkması halinde “Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı” olacak olmasına ilişkin "Milletin geleceği için bir Ali değil, bin Ali feda olsun" dedi.

Referandumun ardından 24 Haziran 2018 seçimlerine kadar Başbakanlık görevini yürütmeye devam etti. 24 Haziran seçimlerinde İzmir Milletvekili olarak bir kez daha Meclis’e girdi ve partisi tarafından TBMM Başkanlığı’na aday gösterildi ve Türkiye’nin 28. Meclis Başkanı oldu. Yıldırım bu görevi yürütürken 31 Mart’ta yapılacak seçimler için İBB Başkan adayı olacağı iddiası gündeme geldi. Yıldırım uzun süre sessiz kalması ve AKP kulislerinde konuşulanlar, Yıldırım’ın bu görevi istemediği iddialarının dile getirilmesine neden oldu. Adaylığının açıklanmasının ardından Yıldırım “dava” için koltuk seçmeyeceğini partisinin önerdiği her mevkiide görev alacağını söyledi. TBMM Başkanlığı’ndan belediye başkan adaylığı için istifa etmesi de Türkiye siyasi tarihinde bir ilk oldu. Bu dönemde birkaç hafta TBMM Başkanlığı’nı ve İBB adaylığını birlite yürütmesi tepki çekti. Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifa kararı almasında bu tepkilerin etkili olduğu ileri sürüldü.

31 Mart seçimlerinde CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’na karşı yarışan Yıldırım, 31 Mart seçimlerinde 4.156.036 oy aldı.

Necdet Gökçınar

Necdet Gökçınar, 31 Mart seçimleri öncesinde iktidar kanadı tarafından Millet İttifakı’na destek vermekle eleştirilen Saadet Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı. YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etme kararının ardından çekilebileceğini açıkladı ancak parti yönetiminin kararıyla adaylığını korudu. Gökçınar’ın 31 Mart seçimlerinde aldığı 103 bin oy İmamoğlu ve Yıldırım’ın arasındaki oy farkının yaklaşık 9 katına tekabül ediyor.

İktidarın Saadet Partisi’ne yönelik söylem değişimi “31 Mart'ta ‘particik’ olan Saadet Partisi, şimdi ‘kilit parti’ oldu, gördünüz mü?” sözleriyle yorumluyor.

Gökçınar, “Toplumdaki yumuşamayı sağlamadan yolları altın kaplama yapsak bile bir değeri olmaz. Biz, lafa laf söze sözle cevap vermeyerek toplumda bu yumuşamayı sağladık. Kadıköy meydanda bizi bağrına bastı herkes. En büyük projemiz bu. Sonra trafik, yoksulluk ve imar sorunlarıyla uğraşacağız”diyor.

Gökçınar 1973'te İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi'nden mezun oldu.

1978 -1980 yılları arasında Sanayi Bakanlığı Sanayi Dairesi'nde uzman olarak çalıştı. 1992 yılında Refah Partisi İstanbul il yönetiminde görev aldı. 1992 - 1996 yılları arasında Refah Partisi il yönetim kurulu üyeliği yaptı. Necdet Gökçınar, 1996 - 2006 yılları arasında Refah, Fazilet ve Saadet Partileri İstanbul il teşkilatında Dış İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev aldı

2018 yılından itibaren Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Başdanışmanı olarak çalışmalarına devam etti. İyi seviyede İngilizce biliyor. 

Mustafa İlker Yücel

Vatan Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mustafa İlker Yücel, 31 Mart seçimlerinde 15 bin 428 oy aldı.

Yücel TGB Başkanlığının ardından Aydınlık Gazetesi Genel Yayın yönetmenliği görevini üstlendi. 

Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) kurucularından olan Yücel, 3 yıl genel başkanlık görevinde bulundu.

Bağımsız adaylar

Dursun Ali Bacıoğlu

Dursun Ali Bacıoğlu hemen her seçim bağımsız aday olan bir isim. Bacıoğlu, kendini bir dönem “mesih” ilan etmesiyle ün yaptı. 2002 genel seçimlerinde Trabzon’dan bağımsız milletvekili adayı olan ve 65 oy alan Bacıoğlu, 2007 genel seçimlerinde İstanbul’dan bağımsız milletvekili adayı olarak 449 oy aldı.

2009 yerel seçimlerinde Bağımsız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bacıoğlu, 277 oy almıştı. 2014 yerel seçimlerinde de Bağımsız Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak ise 356 oy elde etmişti.

Bacıoğlu, 31 Mart seçimlerinde de 331 oy aldı.

Vedat Öztürk

Aslen Sinop Saraydüzülü olan ve müteahhitlik yapan Vedat Öztürk, geçmişte Refah Partisi, Fazilet Partisi, Has Parti ve AKP’de siyaset yapmış bir isim. “Yapacak çok işimiz var! Çünkü; Geleceğe hazırlamamız gereken bir İstanbul var! İstanbul isterse! Neden Olmasın?” sloganıyla yola çıkan Öztürk, 2014 yerel seçimlerinde de Maltepe’den bağımsız belediye başkan adayı olmuş ve 82 oy almıştı.

Ahmet Çördük

31 Mart yerel seçimlerinde Bağımsız İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı olarak gösterilen Ahmet Çördük, İstanbul yarışında % 0,01 oranında aldığı oy ile 17'nci oldu. Ahmet Çördük toplamda 526 adet oy sayısına ulaştı.

Muhammet Ali Canca

“Emeği, Enerjiyi ve Zamanı Etkin Kullanan, Hayatı Kolaylaştıran İşlevsel Belediyecilik” sloganıyla İstanbul için bağımsız aday olan Muhammet Ali Canca, Twitter’da paylaşımlarını #3diplomalıişsizbaşkanadayı etiketiyle yapıyor. 10 lirara helikopterle toplu taşıma başlatmak, boğaz köprülerini yaya ve bisikler trafiğine açmak gibi vaatlerde bulunuyor.

2014 yerel seçimlerinde Rize Pazar’da bağımsız belediye başkan adayı olarak 52 oy almıştı Canca’nın o dönem düzenlediği mitinge 15 kişi katılmış ve Canca, “Nerede bu millet” diye sitem etmişti.

Canca, 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde de MHP’den Rize Milletvekilliği için Aday Adayı olmuştu.

Canca, 31 Mart seçimlerinde 581 oy aldı.

Mehmet Yıldız

Sporcu olan Mehmet Yıldız, “İçimizden Biri Geliyor” sloganıyla kampanya yaptı. Yıldız’ın Youtube’da “Belediye Başkanı seçilirsem kesinlikle İstanbul’dan Suriyelileri çıkaracağım. Allah adına söz veriyorum” ifadelerini içeren bir videosu bulunuyor.

Yıldız, 31 Mart seçimlerinde 663 oy aldı.

Güldes Önkoyun

‘Köz’ dergisi çevresinin desteklediği bağımsız aday Güldes Önkoyun, bir mobilya işçisi. Neden aday olduğu konusunda “Bugünkü siyasi tabloda bir adayın çıkıp emekçinin, Kürdün ve tüm ezilenlerin saraya karşı kitlesel seferberliğini savunması gerekiyordu. Kimse bu sorumluluğu üstlenmeyince ben de bir anlamda mecburiyetten aday oldum. Adaylığımın nedeni Türkiye’nin siyasi tablosu, bu tablonun omuzlarımıza yüklediği sorumluluklar” açıklamasında bulunan Önkoyun, 23 Haziran’da adaylığını çekmekle beraber boykot çağrısında bulundu.

Önkoyun 31 Mart’ta 443 oy aldı.

Hasan Atasoy Torun

Hasan Atasoy Torun kendini “İşçi Aralıksız Kesintisiz Süresiz Siyasetçi” olarak tanımlıyor. Torun’un 30 madde olarak açıkladığı hedeflerinin arasında “İstanbul’un nüfus yoğunluğunu yüzde 40 azaltılması” maddesi yer alıyor. 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde İstanbul 1. Bölge’den bağımsız milletvekili adayı olan Torun 31 Mart’ta 292 oy aldı.

Mehmet Ali Aydoğmuş,

1964 Elazığ doğumlu olan Aydoğmuş, 1990 yılından bu yana Kartal'da ikamet ediyor. 2014 Yerel Seçimleri’nde Kartal Bağımsız Belediye Başkan adayı oldu. Bazı hastanelerde güvenlik görevlisi olarak çalışan Aydoğmuş şu anda inşaat sektöründe çalışıyor.

Aydoğmuş, 31 Mart seçimlerinde 261 oy aldı.

Lütfü Yılmaz

Lütfü Yılmaz, şair Sezai Karakoç’un genel başkanı olduğu Yüce Diriliş Partisi’nin kurucusu ve MKYK Üyesi. Yüce Diriliş Partisi’nin Eskişehir ile birlikte desteklediğini açıkladığı iki adaydan biri. Avukat olan Yılmaz, bir dönem Mazlum – Der İstanbul İl Yönetim Kurulu’nda üyelik ve İl Başkan Yardımcılığı yaptı.

 “Yeni bir başlangıç için, bağımsız aday Lütfü Yılmaz’a oyunu ver ve bu seçime noktayı koy” sloganını kullanıyor.

Yılmaz, 31 Mart seçimlerinde 930 oy aldı.

Seçkin İlker

Seçkin İlker, İstanbul Üniversitesi İktidat Fakültesi mezunu. Bağdat Caddesi Caddebostan İstanbul adresinde SEÇKINILKER adı altında mağazası bulunuyor.  7 haziran 2015 Genel Seçimleri’nde 1. Bölde Bağımsız adayı olan İlker, 31 Mart seçimlerinde 207 oy aldı.

Özkan Mustafa Küçükkural

Özkan Mustafa Küçükkural, “Kendine Güven, İstanbul’a Güven” sloganını kullanıyor. Süleymaniye’de bir sahaf dükkanı var.

31 Mart seçimlerinde 335 oy aldı.

Fatma Ragibe Kanıkuru Loğoğlu

Babası İstiklal Savaşı gazisi olan kendini Kuva-i Milliyeci olarak tanımlayan 74 yaşındaki Fatma Ragibe Kanıkuru Loğoğlu, 35 yıldır bütün genel ve yerel seçimlerde bağımsız aday oluyor. Başındaki kalpağı ve kolundaki görevli yazısıyla tanınan Loğoğlu, 31 Mart’ta 420 oy aldı.

Burhan Erol

2014’te yapılan 12. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday adayı olan İzmirli İnşaat Mühendisi Burhan Erol, 31 Mart’ta 271 oy aldı.

Doğan Duman

Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin desteklediği bağımsız aday Doğan Duman, Büyük Çerkes Sürgünü’nde Kafkasya bölgesinden gelip Kayseri bölgesine yerleşen bir ailenin çocuğu.

Duman 31 Mart seçimlerinde 2 bin 23 oy aldı.

Burak Kadıoğlu

İş insanı Burak Kadıoğlu, İstanbullulara “demokrasiyi, özgürlüğü ve adaletitemin ve tesis edecek bir başkan istiyorsanız, halkı bölme, ayrıştırma çabasından başka söz sarf etmeyen partiler ve ittifaklar yerine oylarınızı demokrasiye yani Burak Kadıoğlu’na veriniz” diye sesleniyor.Paylaşımlarımda “cesaretolsun” etiketini kullanan Kadıoğlu 31 Mart seçimlerinde 334 oy aldı.

Ali Rıza Kansız

Esnaf olan Ali Rıza Kansız, 31 Mart seçimlerinde 397 oy aldı.

Abdul Celil Gülalp

İnternette kendisi hakkında bilgi yer almayan Abdul Celil Gülalp, 31 Mart seçimlerinde 290 oy aldı.


Haber derlemesi yaparken yararlanılan kaynaklar:

* Şenol Çarık: Kim bu İstanbul'un bağımsız adayları

** Portre: Binali Yıldırım / Didem Özel Tümer - Al Jazeera Türkçe