Gündem

Trabzon'dan 'Saral'lara, inşaat sektöründen spor kulübüne; İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu kimdir ?

"Tarihte Derebeyi ünvanı verilmiş Saral-Sarıalioğlu ailesi ne yazık ki birileri tarafından töhmet altında bırakılmak isteniyor. Bir an evvel bu iftira ve hainlikten dönülmeli, ailemizden özür dilenmelidir!"

20 Aralık 2023 02:00

T24 Haber Merkezi

Çaykur Rizespor maçında, eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın sahaya inerek hakem Halil Umut Meler'i yumruklamasının ardından henüz iki hafta geçti. Bu kez, İstanbulspor-Trabzonspor maçında hakem Ali Şansalan'ın Trabzonsporlu Onuachu'nun golünün geçerli sayması üzerine İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu sahaya inerek, futbolcularını maçtan çekti. Başkan Sarıalioğlu yalnızca, "Yapacak bir şey yok. Takdir kamuoyunun, herkese başarılar diliyoruz" demekle yetindi. Aslen Trabzon Of'lu olan ve Saral ailesiyle yakın akraba olan Sarıalioğlu, 2017'de yapılan operasyonda Saral ailesine yönelik iddialara sert tepki göstererek, "Saral-Sarıalioğlu' soyadını taşıyan 35-40 bin kişilik sülalemizin 'çete' diye adlandırılmasına, aile fertlerimize bu yakıştırılmaların yapılmasına asla izin vermeyeceğiz!" demişti.

Trendyol Süper Lig'in 17. haftasında Trabzonspor'u evinde ağırlayan İstanbulspor, maçın 2-1 Trabzonspor'un üstünlüğüne geçtiği dakikalarda ani bir karar aldı. Karşılaşmanın 73. dakikasında sahaya inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, takımı sahadan çekti. Başkan Sarıalioğlu ile birlikte İstanbulspor yönetimi, VAR'da incelenen pozisyonun ardından hakem Ali Şansalan'ın Trabzonsporlu Onuachu'nun golünün geçerli sayması üzerine sahaya indi. İstanbulspor yönetimi gol öncesi faul olduğunu düşündüğü için sahaya çıkmama kararı aldı. 

Takımını sahadan çekmesiyle gündeme gelen Sarıalioğlu, aslen Trabzon Oflu. Bölgede Osmanlı'dan itibaren Sarıalizade olarak anılan Saral ve Sarıalioğlu ailelerinin üyesi. 
 
 
1960’ta Trabzon’un Of ilçesinde dünyaya gelen Sarıalioğlu, 1963’te ailesiyle birlikte Karabük’e gitti. İlkokuldan mezun oldu; dışardan ortaokul, lise eğitimini tamamladı. 1970 yılında İstanbul’a yerleşti. Ailenin ikinci çocuğu olan Sarıalioğlu, babasının nakliye ve inşaat sektörüne girdi. Aslında kendisi de eski bir Trabzonsporlu ve Beşiktaşlı. Beşiktaş'ın efsane futbolcu Sanlı Sarialioğlu'nun da akrabası. Babasının nakliye ve inşaat sektörünü büyütmesinin ardından ilk önce Bakırköyspor’da üç yöneticilik yaptı. İstanbulspor'daki görevi hayatını kaybeden amcası Ömer Sarıalioğlu’ndan devraldı.
 
Sarıalioğlu-Saral aileleriyle holdingleşen İstanbulspor'un sahibi olan kuruluş ise İstanbulspor Vakfı.

Kulübün başına geçme hikâyesi

Bütçesiyle ve oyuncu kadrosuyla her sezon daha küçülen kulüp 2004 yılında Uzan grubu şirketlerine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) el koymasıyla devlet yönetimine geçmişti. TMSF'nin Uzan Grubu'nun borçlarını tahsil etmek amacıyla kulübün kadrosunda kalan son birkaç değerli oyuncuyu da satmasıyla kulüp kadro olarak daha zayıf hale geldi ve 2004-05 sezonunda 1. Lig'e düştü.

Tüm yaşananların ardından Trabzon’un Of ilçesindeki ağırlıklarıyla tanınan, Sarıalioğlu ailesinin akrabası olan, 1874 yılından beri Of Belediye Başkanlığı’nı elinde bulunduran Saral ailesi, İstanbulspor’u 2007 yılında Saffet Sancaklı'dan satın aldı.

O dönem satın almayı gerçekleştiren ve kulüp başkanı olan iş insanı Ömer Sarıalioğlu 2015 yılında hayatını kaybedince yerine Ecmel Faik Sarıalioğlu geçti. Akrabası Ömer Saral da asbaşkan olarak görev yapmaya başladı. Sarıalioğlu-Saral aileleriyle holdingleşen İstanbulspor'un sahibi olan kuruluş ise İstanbulspor Vakfı oldu.

1 milyon liralık bağış

Varlıklı bir aileye sahip olan Sarıalioğlu, 2022 yılında Trabzonspor’un kupa anıtına 1 milyon liralık bağış yapmasıyla da gündeme geldi.

Trabzonspor'dan ise konuya ilişkin olarak, "İstanbulspor Başkanı Sayın Ecmel Sarıalioğlu, Kupa Anıtı'na 1 milyon liralık katkı sağladı. Kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz" açıklaması yapılmıştı.  

Bandırmaspor maçından sonra ifadesi alındı

Yıllar önce Play-off maçları için İstanbul'a gelen Bandırmaspor futbol takımına ait otobüse silahla ateş açılmış, olaya ilişkin 3 şüpheli gözaltına alınmıştı. İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu, Bandırmaspor'un otobüsünün kurşunlanmasından sonra sosyal medyada paylaştığı mesajlarla ilgili o dönem ifade verdi. Söz konusu mesajların taraftarı tahrik edici içerikte olduğu belirtildi.

Sarıalioğlu'ndan "Sarallar "açıklaması

Sarıalioğlu ve Saral ailesi soruşturmalarla da gündeme geldi. İş insanı Veysel Kadayıfçıoğlu ile yanında bulunan Yakup Oral ile Tufan Gedik 2016 yılında öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, saldırıyı gerçekleştiren iki kişinin Zafer Saral ve Cihan Saral olduğu belirlendi. Medyascope'tan Aytuğ Özçolak'ın haberine göre, 2017’de hazırlanan iddianamede, "başında Burhanettin Saral’ın bulunduğu Sarallar çetesinin aile ve akrabalarının Trabzon’un Of ilçesinden Türkiye’nin değişik bölgelerine dağılıp yerleştikleri ve 35-40 bin üyesinin olduğu" öne sürüldü. Saral ailesinden isimler, daha sonra 2020-2022 soruşturmalarında da yer aldı. 

Başkan Sarıalioğlu ise Saral ailesinden de isimlerin yer aldığı 2017'deki soruşturma üzerine Saral-Saralioğlu ailesi adına açılan sitede yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Geçtiğimiz günden itibaren hemen hemen bütün yayın kuruluşlarında 'SARAL-SARIALİOĞLU’ ailesinin 35-40 bin kişilik büyük bir suç örgütü olduğu yönünde çeşitli haberler yapılmış, kamuoyu önünde soyadımıza ve ailemize zarar vermek istenmiştir. Tarih’te Derebeyi ünvanı verilmiş Saral-Sarıalioğlu Ailesi ne yazık ki birileri tarafından töhmet altında bırakılmak isteniyor. Bir an evvel bu iftira ve hainlikten dönülmeli, ailemizden özür dilenmelidir! 'Saral-Sarıalioğlu' soyadını taşıyan 35-40 bin kişilik sülalemizin 'çete' diye adlandırılmasına, aile fertlerimize bu yakıştırılmaların yapılmasına asla izin vermeyeceğiz! Bizler vatansever, devletimizin yanında ve birbirimize bağlı büyük bir aile bilincinde yetiştirildik. Çocuklarımızı ve gençlerimizi de bu bilinçle yetiştirmeye devam ediyor olacağız. Saral-Sarıalioğlu Ailesi geçmişten günümüze devletine ve milletine yaptığı hizmetlerden ötürü herkes tarafından tanınmış ve sevgisini saygınlığıyla kazanmıştır. Bu soyadı taşımanın, yaşatmanın onur ve gururunu ömür boyu yaşayacağımızın herkes tarafından bilinmesini isterim."

İstanbulspor-Trabzonspor maçından neler oldu?

Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçında yaşanan eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın Hakem Halil Umut Meler'e yumruk ve tekmeli saldırısı henüz tazeyken, futbol yine bir krize daha ev sahipliği yaptı. Trabzonspor'u evinde ağırlayan İstanbulspor, maçın 2-1 Trabzonspor'un üstünlüğüne geçtiği dakikalarda ani bir karar aldı. Karşılaşmanın 73. dakikasında sahaya inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, takımı sahadan çekti.

Trendyol Süper Lig'in 17. haftasında İstanbulspor-Trabzonspor maçının ilk yarısı 1-1 berabere bitti. Mücadelenin 67. dakikasında Esenyurt Necmi Kadıoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmada, bordo-mavili takımı 2-1 öne geçiren golden önce Loshaj ile Mendy arasında Trabzonspor ceza sahası önünde yaşanan mücadele sonrasında Loshaj yerde kaldı. 


Hakem Ali Şansalan'ın oyunu devam ettirmesinin ardından pozisyonun devamında Trabzonspor, Onuachu ile ikinci golünü attı. VAR hakemi Serkan Totak, pozisyonu uzun süre kontrol ettikten sonra, maçın orta hakemi Ali Şansalan orta noktayı işaret ederek golün geçerli olduğunu işaret etti.

Bunun üzerine İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, 73. dakikada sahaya inerek, futbolcuları sahadan çekti. İstanbulsporlu oyuncular, uzun süre Başkan Sarıalioğlu'nu ikna etmeye çalıştı. Ancak Sarıalioğlu "Sorumluluk bende" diyerek bütün takımı tek tek soyunma odasına gönderdi. İstanbulspor kaptanı Mehmet Yeşil soyunma odasından dönerek sahaya çıkmayacaklarını deklare etti. Bunun üzerine Trabzonsporlu futbolcular ve maçın hakemleri sahayı terk etti. Hakem Şansalan da soyunma odasına giderken, İstanbulspor-Trabzonspor maçı yarıda kaldı. Maçla ilgili son kararı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) verecek.

İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun

Çekilme sonrası ilk açıklama da İstanbulspor Asbaşkanı Ömer Saral'dan geldi. Trabzonspor karşısında takımın sahadan çekilmesinin ardından, "Bedeli her ne olursa olsun" şeklinde bir paylaşım yaptı.

TFF nasıl bir karar verebilir?

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Disiplin Yönetmeliği gereğince, bir takımın maçtan çekilmesi durumunda, o takım 3-0 mağlup ilan edilir.

Ayrıca, söz konusu takımın 3 puanı silinir ve bu eyleme sebep olan takımın başkanı, teknik direktörü ve sahada bulunan yöneticisi, iki yıl süreyle her türlü futbol faaliyetlerinden men edilir ve ağır bir para cezası verilir.

Bunların ötesinde, takım, hakem giderleri ve diğer masrafların yanı sıra, maçtan çekilme sonucu mağdur olan karşı takımın uğradığı zararları karşılamak üzere, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen bir miktar tazminat ödemekle yükümlü kılınır.

TIKLAYIN - Yine hakem kararı, yine sahaya inen başkan: İstanbulspor yönetimi takımı sahadan çekti; "Bedeli ne olursa olsun" dedi!

TIKLAYIN - Sahadan çekilen İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun...

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu'na tepki yağıyor: Türkiye’deki başkanlık sisteminde genel bir problem var gibi!

TIKLAYIN - Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı: Futbol adına üzücü, kararı TFF verecek

TIKLAYIN - Hakemin kararını beğenmeyen yönetim sahaya indi: Oyuncuların sahadan çekildiği İstanbulspor-Trabzonspor maçından kareler

TIKLAYIN - İstanbulspor, Trabzonspor maçında sahadan çekildi: TFF nasıl karar verebilir? Cezası ne olacak?

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu'ndan ilk açıklama: Takdir kamuoyunun, yapacak bir şey yok

TIKLAYIN - Trabzon'dan 'Saral'lara, inşaat sektöründen spor kulübüne; İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu kimdir?